Hlavní navigace

Blíží se konec GPS? Američané představili přesnějšího nástupce

27. 3. 2015

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Američtí vědci pracují na nové technologii, která by měla být mnohem spolehlivější než GPS. Znamená to konec výpadkům signálu a mrtvým bodům na obrazovkách s GPS?

Agentura Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) vyvíjí zcela novou technologii, která bude schopná lépe určovat lokaci uživatele a navigovat mezi různými body. O vývoji technologie, která by měla být mnohem přesnější, než GPS, Darpa informovala v dokumentu zveřejněném včera na jejích webových stránkách.

Darpa  patřící pod americké ministerstvo obrany  vyvíjí novou technologii primárně proto, aby prý díky ní příslušníci amerického armády získali výhodu před vojáky z ostatních zemí. Problémem současné technologie GPS totiž je, že její signál lze rušit a v některých částech světa je nedostupná.

„Potřebujeme být schopni operovat efektivně v oblastech, kde GPS není dostupné. Díky nespolehlivosti signálu GPS vznikla poptávka po nové preciznější technologii,“ uvádí Darpa v dokumentu.

GPS není významnou pouze pro vojáky, ale má velký dopad i na život civilních obyvatel. Díky ní se uživatelům mobilních zařízení zobrazuje přizpůsobený obsah a technologie pomáhá také při rozvážení zboží. GPS ale není dostatečně flexibilní a Darpa chce, aby novou technologii bylo možné s pomocí různých algoritmů lépe přizpůsobovat.

Mimo jiné proto vyvíjí senzory, které budou schopné v reálném čase využívat v daném místě veřejně dostupné signály typu televizního či rádiového signálu nebo signálu ze satelitů. Díky tomu měl být alespoň z části vyřešen problém s určováním polohy v budovách, pod vodou či v podzemí.

Cílem je vyvinout kompaktní navigační systém, který by u sebe mohli nosit vojáci a bylo by možné jej umístit na armádní vozidla a další systémy. Technologie proto bude muset být upravená tak, aby výsledné zařízení bylo dostatečně malé a odebíralo minimální množství elektrické energie.

příloha_ovladnete_sva_data

V této souvislosti je vhodné zmínit první GPS přijímače, které v sedmdesátých letech vážily přes dvacet kilogramů. O dvacet let později však již měly velikost krabičky cigaret a nyní jsou ještě několikanásobně menší.

I když vývoj nové technologie zdárně pokračuje, není pravděpodobné, že by tato v blízké budoucnosti zásadně nahradila GPS. Výzkum a vývoj totiž trvá roky, často i desítky let a navíc se dá očekávat, že před tím, než se nová technologie dostane k běžným uživatelům, bude nějakou dobu dostupná pouze pro armádu.

Byl pro vás článek přínosný?