Hlavní navigace

Budou se stroje mezi sebou dorozumívat lidskou řečí?

24. 4. 2017

Sdílet

 Autor: © AlienCat - Fotolia.com
To, co se ukazovalo ještě nedávno jako určité sci-fi, už je realitou – stroje se mezi sebou domlouvají způsobem, kterému zároveň rozumí i lidé. Co to oběma stranám přináší?

Jednou z prvních firem, která první vzorky takové komunikace nasadila, je Shuttl, která pomocí mezistrojové komunikace usnadňuje nastupování pasažérů do vozidla.

Místo oskenování kódu nebo použití NFC zákazník Shuttlu pouze vytáhne chytrý telefon a využije jej k přenosu speciálního zvuku k mobilnímu telefonu řidiče. Smartphone řidiče odpoví rychlým a melodickým tónem, který transakci dokončí. Není třeba bezdrátové technologie nebo trpělivosti.

Technologie pochází z dílen britské firmy Chirp a míří na B2B trh. Hlavním konkurentem je bezdrátová technologie, jde tedy o velice ambiciózní projekt.

Analytická společnost Gartner však například v budoucnost mezistrojové komunikace věří; nicméně spíše s využitím přirozeného jazyka. „Konverzace v přirozeném jazyce mezi dvěma stroji bude přeložitelná člověkem. To zajistí jak dobrou bezpečnost, tak univerzálnost,“ píše se ve zprávě Gartneru.

„Vylepšení ve zpracování přirozeného jazyka umožnilo využití technologií s pomocí hlasové aktivace jako relevantního a koncovými uživateli často preferovaného rozhraní,“ vysvětluje Emil Berthelsen, analytik Gartneru. To zahrnuje jak spotřebitelskou elektroniku, tak např. internet věcí.

Analytici však neshazují ze stolu ani přístup Chirpu. Přenos dat pomocí zvuku umožňuje jakékoli aplikaci, produktu nebo službě s mikrofonem nebo reproduktorem začít komunikovat s jiným strojem, popisuje James Nestfield, technický ředitel Chirpu. Technologii nazývá „sonickým čárovým kódem,“ potenciál je tak větší.

Chirp může interakci uzpůsobit ke specifickým potřebám a přenášet lze od 50 do 100 bitů informací každou sekundu. Konverzace, ať už slyšitelná nebo ultrasonická, může probíhat tam a zpět. Běžný přenos trvá dvě sekundy, ale délka může být libovolná. Přenos lze navíc uskutečnit i skrze zastaralá zařízení; bezdrátová technologie, párování nebo jiné nastavení není potřeba.

Firma poskytuje SDK a soustředí se především na přepravní sektor. Vývojáři mohou zašifrovat data, která odesílají.

příloha_ovladnete_sva_data

Někteří pozorovatelé však přemýšlí, zda se Chirp uchytí.

„Nahradí něco, co se již používá?“ Ptá se Jeff Orr, analytik ABI research. Problémy se zaostřením nebo světlem může někdy zpomalit rozpoznání QR kódu, metoda Chirpu však dle něj nemusí populární skeny nahradit.

Byl pro vás článek přínosný?