Hlavní navigace

Chrome dále poráží svoje konkurenty

2. 8. 2011

Sdílet

Podle posledních informací prohlížeč Chrome od Googlu dále posiluje, zejména na úkor Internet Exploreru a Firefoxu.

Tento týden zveřejnila společnost NetApplications informace o vývoji na poli webových browserů. Ty potvrzují pokračující vítězné tažení prohlížeče Chrome a daří se také Safari od Applu.

Výsledky nejsou příliš velkým překvapením, protože Chrome a Safari již delší dobu pravidelně rostou, zatímco IE a Firefox i přes uvedení nových verzí ztrácí. Podíl Chrome na trhu je podle NetApplications momentálně již 13,45 % (nárůst meziměsíčně o 0,34 procentního bodu), což znamená, že je používán více než každým osmým uživatelem. Aktuálně je již netrpělivě očekáváno uvolnění finální verze 13, neboť poslední majoritní revizi 12 Google vydal začátkem června a Chrome 13 je již skoro měsíc k dispozici v beta verzi.

Firefox má v současnosti podíl 21,48 % (pokles o 0,19 procentního bodu) a Internet Explorer pak 52,81 % (pokles o 0,87 procentního bodu), což jej stále staví na dominantní pozici na trhu, ovšem z jednotlivých verzí pak rostl jen IE9, starší IE6, IE7 a IE8 klesaly. Podíl Safari je pak 8,05 % (což je nárůst o 0,57 procentního bodu).

Microsoft ovšem trend poklesu Internet Exploreru zjevně nijak neznepokojuje a naopak se soustředí na poslední verzi a tvrdí, že IE9 má již 25% podíl u amerických uživatelů s Windows 7, celosvětově pak běží na 18 % počítačů s nejnovějšími Windows. Microsoft říká, že velký zájem o Internet Explorer 9 je také mezi korporátními uživateli a firmám údajně přinese mimo jiné úspory díky lepší ochraně proti malwaru. Tomuto trendu napomáhá i migrace uživatelů z Windows XP, jejichž podíl celosvětově podle posledních údajů již klesl pod 50 %.

Byl pro vás článek přínosný?