Hlavní navigace

Chrome nabídne nepřehlédnutelné novinky

19. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Rob Schultz, IDG US
Google rázně zatočí s otravnými samospouštěnými videi, ale také s diskutovanými certifikáty.

Google se chce vypořádat s metlou moderních webů – hlučnými autoplay videi. Od ledna příštího roku je začne blokovat.

„Pro uživatele jde o jednu z nejotravnějších věcí na síti, jelikož spotřebovává data i paměť a vydává nežádoucí zvuk. Chrome proto autoplay sladí s požadavky uživatelů a dá jim nad zvukem větší kontrolu,“ uvádí společnost.

Počínaje Chromem 64 tak budou automaticky přehrávaná videa defaultně blokována, pokud nejsou tichá nebo pokud o ně „uživatel neprojevil zájem“.

Automaticky se tak videa budou spouštět jen na stránkách, na nichž jste si je v minulosti už vícekrát pouštěli, anebo takových, jaké máte nastavené jako domovské. Nebude tak nutné spouštět manuálně každé video například na YouTube.

Další z novinek, kterou Google pro Chrome chystá, se týká digitálních certifikátů. S Chromem 66, který by se měl objevit koncem dubna příštího roku, Google přestane podporovat certifikáty od Symantecu vydané před 1. červnem 2016.Weby, které jej využívají, jej budou muset nahradit.

Od verze 77 Google certifikáty od Symantecu vyřadí úplně, bez ohledu na datum jejich vydání. Weby, které je využívají, budou uživateli načteny jako nedůvěryhodné.

příloha_ovladnete_sva_data

Spor Googlu a Symantecu, týkající se šifrování, se táhne už několik měsíců, přičemž v srpnu dokonce Google Symantec přiměl prodat tuto část svého byznysu skupině Thoma Bravo, která jej plánuje spojit s vlastní certifikační společností DigiCert.

A ač Google své plány už zveřejnil, vývojáři ani uživatelé zatím příliš neví, jak na odstavení certifikátů Symantecu reagovat. A je docela možné, že se tu otevírá prostor pro vstup konkurence...

Byl pro vás článek přínosný?