Hlavní navigace

Cumulus Linux chce zlepšit propustnost sítí

28. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © Larry Ewing
J. R. Rivers, který spolupracoval na infrastruktuře Googlu, přichází s operačním systémem určeným pro směrovače. Ten by měl zvýšit propustnost sítí a zlepšit jejich správu.

Googlu se řadu let daří držet pod pokličkou vývoj nové generace síťových zařízení, která by měla zaručit efektivnější datové přenosy v rámci rozsáhlých datacenter společnosti i mezi nimi. Společnost udržuje vše v přísném utajení, ale Rivers patří mezi hrstku bývalých zaměstnanců, která tu a tam nějakou tu informaci utrousí. Díky nim máme alespoň mlhavou představu o tom, jak interní síť tohoto internetového giganta funguje.

Rivers strávil v Googlu jen několik měsíců v roce 2005, ale byl tam dost dlouho na to, aby pochopil základní principy. Podle jeho informací narostl provoz uvnitř Googlu do takových dimenzí, že bylo třeba snížit náklady na aktivní síťové prvky, ale také najít efektivnější způsob řízení těchto zařízení. „Když se podíváte na síť Googlu, je vám jasné, že potřebuje vysokorychlostní propojení mezi jednotlivými servery. Přenos obrovských objemů dat je současně nutné aktivně řídit,“ prozradil v loňském rozhovoru pro časopis Wired. „Tradiční dodavatelé korporátních síťových zařízení nic podobného nabídnout nemohou. A pokud ano, tak za velmi vysokou cenu. Jejich systémy jsou navíc příliš uzavřené na to, aby je bylo možno v tak rozsáhlé infrastruktuře spravovat,“ dodal.

Zatímco Google si své řešení nechává pro sebe, Rivers chce svou variantu nabídnout všem zájemcům. Tento týden jeho nový startup Cumulus Networks oficiálně představil software, který se snaží zjednodušit počítačové sítě v podstatě velmi obdobným způsobem, jako to dělá Google. Ovšem na rozdíl od interních řešení Googlu je tento software k dispozici všem uživatelům.

Využívá platformu operačního systému Linux šířeného jako open source, který pohání značnou část počítačových serverů provozujících webové stránky. Proto také dostal označení Cumulus Linux. Není ovšem určen pro klasické servery. Běží totiž přímo v síťových přepínačích. „Jsme přesvědčeni, že síťový průmysl je připraven na linuxovou revoluci,“ tvrdí Rivers.

Vysvětluje, že Linux během posledních 10 až 15 let výrazně snížil náklady a zajistil bezproblémové nasazování a správu počítačových serverů. Společnost Cumulus chce nyní tuto linuxovou vlnu přesměrovat na síťová zařízení. Společnost se tak zapojila do rozsáhlého úsilí o zavedení otevřených systémů do síťových zařízení po celém světě. Podobným směrem se vydaly i subjekty jako Pica8, Big Switch Networks nebo Nicira (dnes součást VMware). Rozdíl je v tom, že Cumulus se opřel o Linux.

Podle Jonathana LaCoura, viceprezidenta produktů a rozvoj v cloudové společnosti Dreamhost, která Cumulus Linux používá, umožňuje tento nový síťový operační systém spravovat jejich počítačové servery i síťová zařízení pomocí stejného centrálního softwaru pro správu. „Můžeme mít jednotný systém,“ říká, „pro správu všech našich zařízení.“

Operační systém běží v síťových přepínačích, které jsou dodávány bez firmwaru. Záleží jen na uživateli, jaký řídící systém do nich nahraje. Některé z větších webových společností, včetně Amazon a Microsoft, taková zařízení nakupují v Asii a spouštějí v nich vlastní operační systém. Cumulus je jednou z několika společností, které se snaží usnadnit dodávky mezi menšími společnostmi a dodavateli originálního hardwaru (ODM), kteří tyto přepínače prodávají.

Cumulus spolupracuje například s tchajvanským ODM Accton, do kterého nahrává vlastní firmware. „Myslíme si, že použití Linuxu povede k mnohem širšímu přijetí na trhu,“ říká George Tchaparian, první viceprezident pro techniku a technický ředitel společnosti Accton. V principu bude Accton své přepínače prodávat přímo zákazníkovi, kterému dodá Cumulus potřebný software. Obě společnosti ale nyní spolupracují na přípravě společného řešení, kdy by přepínače obsahovaly Cumulus Linux již od výrobce.

Zdroj: wired.com

Byl pro vás článek přínosný?