Hlavní navigace

Další bič na servery s nelegální hudbou a filmy

20. 10. 2014

Sdílet

 Autor: © michaeljung - Fotolia.com
Google ve snaze posílit pozici legálních služeb poskytujících hudbu a placená videa oznámil, že budou nově moci být v jeho vyhledávači speciálně zvýrazněny.

Americká společnost Google již dlouho sklízí kritiku, že umožňuje lidem hledat webové stránky, z nichž lze ilegálně stahovat (jinak placený) obsah. Zástupci zábavního průmyslu tvrdí, že by tyto ilegální stránky měly být z výsledků hledání odstraněny. Google proto nyní představil změny, díky kterým budou uživatelé namísto na ilegální weby naváděni na legální alternativy typu Spotify či Google Play.

Vyhledávač Googlu bude nyní tyto legální služby zobrazovat ve zvýrazněném okně u vyhledávacího políčka a v boxu na pravé straně stránky.

Jak však upozorňuje organizace BPI zastupující hudebníky, tato možnost bude poskytována formou reklam, což znamená, že pokud se legální webové stránky budou chtít v těchto boxech objevovat, budou si za to muset zaplatit. I když BPI je podle svých slov s představenými změnami spokojeno, poskytovatelé legálních zdrojů obsahu by podle něj neměli za tuto službu platit.

„Zobrazování legálních služeb ve výsledcích hledání by nemělo být zpoplatněno,“ uvedl mluvčí BPI pro BBC. Google také zlepšil funkci, která se stará o to, aby se odkazy na stránky s ilegálním obsahem zobrazovaly níže, než legální stránky.

I když Google legální stránky nad těmi ilegálními zobrazuje již řadu let, nová funkce má tento proces zefektivnit. Americká společnost také zveřejnila seznam opatření, která přijala na svých různých webových stránkách v boji proti pirátství. Například na YouTube systém Content ID umí detekovat použití autorsky chráněných materiálů ve videích a nabízí nahrávacím společnostem možnost je smazat. Jak však Google dodává ve své zprávě, mělo by být spíše věnováno více úsilí do vytvoření lepších legálních služeb, než do pronásledování těch ilegálních.

„Jak ukázaly služby jako Netflix, Spotify či iTunes, nejlepším způsobem, jak bojovat s pirátstvím, je vytvořit lepší legální alternativy,“ píše Google.

příloha_ovladnete_sva_data

Hudební průmysl si již řadu let stěžuje na to, jak Google funguje při hledání hudby, když například při zadání klíčových slov "poslechnout si Katy Perry" zobrazí odkazy na ilegální stránky, které se často umisťují i výše, než legální zdroje typu iTunes. Google na jednu stranu nechce zasahovat do svého propracovaného algoritmu, na druhou stranu však pod tlakem zákonodárců způsob zobrazování odkazů upravuje.

„Vítáme to, že Google podnikl v tomto směru další kroky. BPI se bude spolu s kolegy z filmového průmyslu i nadále scházet se zástupci vyhledávačů a vlád, aby bylo zajištěno, že tyto změny budou opravdu efektivní a aby podobné změny provedly i vyhledávače Bing a Yahoo.“

Byl pro vás článek přínosný?