Hlavní navigace

Datové připojení LTE v prvních iPhonech 5 opomíjí Evropu

13. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © Apple
Tři modely nového iPhonu zahrnují podporu mnoha různých frekvencí, opomíjejí však dvě frekvence nejrozšířenější v Evropě. Většina Evropy se proto bude muset spokojit s pomalejším připojením.

Rychlé datové připojení se stává neoddělitelnou součástí moderních mobilních přístrojů. Proto není divu, že Apple vybavil svůj nejnovější smartphone podporou sítí LTE. Volbou frekvencí a norem se ale zaměřuje především na americký a asijský trh.

Telefon iPhone 5 bude vyráběn ve třech verzích, které budou podporovat různé kombinace bezdrátových frekvencí – dva z nich se soustředí na standardy GSM a jeden na CDMA (ten také obsahuje standardy GSM, aby mohl fungovat i v zahraničí). Kromě těchto základních frekvencí podporuje komunikační čip rychlejší technologii 4G LTE. Apple však opomíjí dvě pásma – 800 MHz a 2,6 GHz –, která jsou podle Phila Marshalla, analytika agentury Tolaga Research, zásadní pro služby LTE v Evropě.

„Pokud chcete zajistit podporu v Evropě, musíte zahrnout i pásma 800 MHZ a 2,6 GHz,“ konstatoval Marshall. Tato pásma využívají jak samostatně, tak v kombinaci, operátoři v Německu, Švédsku, Itálii i dalších zemích, kde již začali zavádět LTE. Podle Marshalla lze v některých částech Evropy narazit i na frekvenci 1,8 GHz, kterou podporují dva ze tří modelů iPhonu 5. Tuto frekvenci například u nás testuje T-Mobile v Mladé Boleslavi a okolí, zatímco jinde používá frekvence 800 MHz a 2,6 GHz. O2 testuje frekvenci 1,8 MHz, Vodafone zatím volí vyčkávací taktiku. Obecně je u nás za nejvhodnější považována frekvence 800 MHz, která umožní největší pokrytí signálem.

Marshall se domnívá, že Apple připraví pro Evropu další model, který bude zahrnovat dvojici nejrozšířenějších pásem. Ten by podle něj měl být k dispozici, až Apple zahájí prodeje iPhonu 5 v Evropě. „První přístroj je zaměřen na USA a vyspělé asijské trhy, tedy Japonsko a Jižní Koreu, a je zpětně kompatibilní i se standardem GSM, aby mohl fungovat při roamingu v zahraničí,“ konstatuje Marshall. To je podle něj z hlediska LTE rozumný přístup, protože sítě 4G tohoto standardu se v současnosti v Evropě teprve budují.

Zahrnutí podpory všech používaných pásem sice není technicky neřešitelné, s ohledem na omezený prostor a požadavek omezení spotřeby energie to ale není ekonomicky výhodné. Podle Marshalla by tato podpora i ovlivnila rozložení součástek na základní desce, protože různá pásma je třeba od sebe co nejlépe izolovat, aby nedocházelo k rušení. Tím, že Apple bude vyrábět více modelů s různou podporou datového připojení, může snížit spotřebu energie v přístroji a náklady na jeho vývoj a výrobu. „Očekávám, že budou dále vyrábět více modelů jednoho telefonu, že se nebudou snažit vše vměstnat do jednoho zařízení,“ pokračoval Marshall. Dodal, že dokud se situace kolem LTE nevykrystalizuje, je obtížné podporovat všechny standardy platné po celém světě.

Byl pro vás článek přínosný?