Hlavní navigace

Dražba bitcoinů může americké vládě vynést až 17 milionů dolarů

Sdílet

 Autor: © chanpipat - Fotolia.com
Americká vláda by v pátek mohla získat až 17 milionů dolarů na prodeji bitcoinů, které v minulém roce zabavila na internetovém černém trhu Silk Road, když zatkla tvůrce tohoto systému Rosse Ulbrichta.

Třicetiletý Ulbricht byl zatčen minulý rok v říjnu a byl obviněn z provozu největšího černého trhu na internetu, známého pod názvem Silk Road. Dohromady FBI při tomto zásahu zabavila 173 656 bitcoinů, do dražby jich však půjde pouze 29 565 jednotek virtuální měny, které nemají žádného právoplatného vlastníka, soud u nich rozhodl, že jsou výnosem z trestné činnosti, a tudíž propadly státu. Zbývajících 144 000 bitcoinů prozatím zůstane v péči FBI, protože Ulbricht, jenž zatím nebyl souzen, zpochybňuje odůvodněnost jejich propadnutí.

V současnosti se americká vláda snaží zbývající prostředky Silk Road prodat. Rozdělila je do bloků, z nichž jeden má tři tisíce bitcoinů, a zájemcům je nabídla formou dražby. Registrace k dražbě skončila v pondělí 23. června, registrační poplatek činil 200 000 dolarů.

Cloud24

Každý z bloků má momentálně hodnotu ve výši 1,7 milionů dolarů. Současný kurz jednoho bitcoinu činí 588 dolarů, samotná dražba se bude konat v pátek. Půjde o slepou aukci, nabízející tedy neuvidí, kolik nabídli jeho soupeři a vláda na konci prodá bitcoiny těm, kteří nabídli nejvíce. Na přihazování pomocí naskenovaného formuláře s podpisem budou mít účastníci čas v pátek mezi šestou ranní a šestou večerní. Vítězové za bitcoiny musí zaplatit v hotovosti.

Začátkem minulého října se hodnota jednoho bitcoinu pohybovala kolem 127 dolarů, v mezičase vystoupala až na 1 270 dolarů a nakonec se ustálila na částce 588 dolarů za jeden bitcoin. I tak na celém prodlení americká vláda tedy vydělá přibližně 13,5 milionů dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?