Hlavní navigace

Facebook experimentoval na svých uživatelích

Sdílet

 Autor: © ra2 studio - Fotolia.com
Britské regulační úřady vyšetřují, zda Facebook během své psychologické studie, při níž experimentoval s uživateli bez jejich souhlasu, neporušil zákony o ochraně dat.

V tomto pokusu Facebook zmanipuloval Zeď téměř 700 000 uživatelů ve snaze ovládnout jejich emocionální vjemy.

The Information Commissioner's Office (ICO) podle svých slov plánuje vyslechnout zástupce Facebooku, ten však tvrdí, že provedl všechny potřebné kroky k tomu, aby data uživatelů byla v bezpečí. „Rádi vyšetřovatelům odpovíme jakékoliv otázky,“ řekl v prohlášení zaměstnanec Facebooku Richard Allen.

Průzkum, který nyní Facebooku působí nepříjemnosti, byl vykonán ve spolupráci s Cornellovou Univerzitou na 689 000 uživatelích v průběhu jednoho týdne. Tento pokus manipuloval s emocemi uživatelů prostřednictvím příspěvků na zdi – vybíral, zda se jim budou zobrazovat spíše negativní, či naopak pozitivní příspěvky, a sledoval jejich další akce.

Studie zjistila, že ti, kteří byli vystaveni menšímu množství negativních příspěvků, psali sami spíše pozitivní příspěvky a naopak. Cílem studie bylo zjistit, zda vystavení se emocím lidi vede ke změně jejich vlastního chování. Pokus byl však velmi kritizován vzhledem k tomu, že si uživatelé nebyli vědomi, že jsou jeho součástí.

„Žádná z použitých informací nebyla spojena s konkrétním účtem,“ obhajoval Facebook studii, v úterý Allen připustil, že veřejnost byla experimentem znepokojena, dodal, že se Facebook postaví následkům čelem.

„Do budoucna se chceme zlepšovat a vylepšovat naše procesy na základě této zpětné vazby.“

příloha_ovladnete_sva_data

Adam Kramer, spoluautor výzkumu přiznal, že společnost ve studii jasně neuvedl jeho motivace. „Rozumím, proč to některé znepokojuje a společně se spoluautory se velmi omlouvám za způsob, jakým jsme výzkum popsali a za nervozitu, kterou to způsobilo,“ napsal začátkem týdne.

 

Byl pro vás článek přínosný?