Hlavní navigace

Facebook: Možnost úpravy statusů budí obavy

1. 10. 2013

Sdílet

 Autor:
Nová funkce umožňuje uživatelům největší sociální sítě opravovat chyby a překlepy v již zveřejněných příspěvcích. Experti však upozorňují na možná rizika.

Až dosud byla praxe na Facebooku taková, že na vytvoření příspěvku měli uživatelé pouze jeden pokus. Pokud později zjistili, že v něm mají gramatickou chybu nebo k němu přiložili nefunkční odkaz, nezbývalo jim než celý příspěvek smazat a napsat jej znovu. Tím však přišli o všechny „lajky“ nebo komentáře.

Nově mohou uživatelé obsah svých příspěvků měnit i zpětně. Facebook tak konečně srovnal krok s konkurenčními sociálními sítěmi, které tuto funkcionalitu běžně nabízejí.

Někteří experti na sociální sítě však vidí velký problém v tom, že ostatní uživatelé, kteří na daný příspěvek již nějakým způsobem reagovali, nejsou o jeho úpravách nijak informováni. Může se tak velmi snadno stát, že se jejich „lajk“, kterým původně ocenili status o roztomilých kočičkách, objeví pod nenávistným příspěvkem.

„Poslední aktualizace, která uživatelům dává možnost zpětné úpravy příspěvků, skutečně vyvolala mezi některými mými klienty velké obavy,“ svěřil se například Kieran Hannon, ředitel poradenské společnosti eSocialMedia.

Význam „lajku“ nebo komentáře umístěných pod předchozí verzi příspěvku se po jeho úpravě může zásadně změnit. Nemalá část neinformovaných uživatelů Facebooku si přitom takového rizika ani nebude vědoma.

Ostatní uživatelé jsou o provedených úpravách informováni pouze označením daného příspěvku jako editovaného. Stejně tak mají k dispozici všechny verze příspěvku.

Facebook se k zavedení nového funkcionalitu rozhodl především z toho důvodu, že velká část uživatelů píše své příspěvky z mobilních telefonů. U nich je pak obecně vyšší pravděpodobnost, že ve svém příspěvku udělají nějaké chyby.

Nová funkce se zatím nevztahuje na firemní stránky, které by tuto možnost asi uvítaly ze všech nejvíce. Firemním uživatelům pak Kieran Hannon radí dobře si vždy rozmyslet, na jaké příspěvky budou reagovat. Právě v jejich případě totiž může novinka napáchat největší škody.

Byl pro vás článek přínosný?