Hlavní navigace

Facebook přidá tlačítko „Nelíbí“

16. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © boygostockphoto
Na Facebooku nejspíš už brzy přibude tlačítko „Nelíbí“. Konečně. Během konference s uživateli to oznámil jeho zakladatel Mark Zuckerberg s tím, že společnost už brzy ikonku s palcem směřujícím dolů začne testovat.

Uživatelé Facebooku se možnosti „Dislike“ - „Nelíbí“ dožadují dobrých šest let, což si dobře uvědomuje i sám Zuckerberg.

„Těch žádostí jsou stovky, dnešek je však speciálním dnem, protože můžu říct, že na tom pracujeme a jsme velice blízko tomu, abychom možnost začali testovat,“ uvedl začátkem týdne Zuckerberg.

Zároveň vyjádřil víru, že lidé nové možnosti nebudou využívat proto, aby „shazovali“ příspěvky ostatních uživatelů. Podle něj by totiž mělo tlačítko „Nelíbí“ sloužit především jako alternativa k „Líbí“, ovšem u příspěvků se „smutným obsahem“, které jsou sice hodné zájmu či sdílení, jejich „olajkování“ však působí poněkud nepatřičně.

příloha_ovladnete_sva_data

„Lidé po této možnosti volají, aby mohli vyjádřit svou empatii,“ věří Zuckerberg. A za pravdu mu dává i profesorka Andrea Forte z Drexelovy Univerzity ve Filadelfii, odbornice na sociální média. Podle ní je nepravděpodobné, že by uživatelé „Nelíbí“ zneužívali k útokům na příspěvky druhých.

„Budou tuto možnost moci využívat k vyjádření negativních emocí (třeba i k frustraci z nevyžádaných reklam), ale pochybuju, že by jen tak bezdůvodně označovali třeba fotografie dětí, psů anebo kuchařských výtvorů svých přátel. Myslím, že ji budou využívat hlavně k vyjádření jemného nesouhlasu anebo solidarity v případě, že někdo bude sdílet negativní události jako je třeba smrt či jiná ztráta.“

Byl pro vás článek přínosný?