Hlavní navigace

Facebook začne příští rok testovat Wi-Fi drony

26. 9. 2014

Sdílet

 Autor: © Titan Aerospace
Společnost chce prostřednictvím obřích bezpilotních letounů dostat internetové připojení do zemí třetího světa.

Nápad vytvořit velká bezpilotní letadla je součástí projektu Connectivity Lab, za kterým stojí přímo zakladatel Facebooku Marc Zuckerberg. Hlavním cílem je dostat internet ke dvou třetinám lidské populace, která v současné době nemá žádnou jinou možnost, jak se do dění v online světě zapojit.

Ambice Facebooku nejsou malé. Zpřístupnění internetu tak velkému počtu lidí by prý vedlo k vytvoření 140 miliónů pracovních míst. Současně by se prý přes 160 miliónů lidí dostalo z chudoby a snížila by se dětská úmrtnost.

Šéf projektu Yael Maguire o detailech plánu hovořil na konferenci Social Good Summit v New Yorku. Sám sice přímo nepoužil slovo dron, ale mluvil bezpilotních letadlech o rozměrech srovnatelných s komerčními letadly typu Boeing 747. Tato letadla by fungovala jako jakýsi obří směrovač Wi-Fi a ve vzduchu by mohla zůstat bez přestávky i několik měsíců.

„S letadly budeme muset létat vysoko nad běžným letovým provozem, asi 20 až 28 kilometrů nad mořem,“ uvedl Maguire. Drony sice budou velké zhruba jako Boeing 747, budou však mnohem lehčí. Jeden ze současných modelů je prý dlouhý jako šest nebo sedm vozů Prius, ale hmotností je srovnatelný s pouhými čtyřmi pneumatikami téhož vozu.

Aby mohla letadla nepřetržitě poskytovat pokrytí internetovým signálem, budou napájena prostřednictvím solárních panelů.

Maguire předpokládá, že první testování dronů by se mohlo uskutečnit již během příštího roku v USA. Proces by však mohla zpomalit tamní striktní pravidla pro používání bezpilotních letadel.

příloha_ovladnete_sva_data

Na podobném projektu pracuje také Google, jen místo letadel využívá balóny. Společnost DHL zase v tomto týdnu začala používat drony pro doručování zásilek na jeden odlehlý ostrov v Německu.

 

Byl pro vás článek přínosný?