Hlavní navigace

Finská Jolla sází na ruský Yandex Store

16. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © Яндекс
Mobil Jolla s operačním systémem odvozeným od MeeGo, který se k prvním zákazníkům dostane v průběhu listopadu, bude jako výchozí využívat ruský obchod s aplikacemi pro Android serveru Yandex.

Finský startup Jolla, který se rozhodl vytvořit další alternativní platformu chytrých telefonů s vlastním operačním systémem, se již na počátku rozhodl vsadit na operační systém MeeGo. MeeGo byl původně ohlášen v únoru 2010 na konferenci Mobile World Congress jako společný projekt firem Intel a Nokia, ale jako finalizovaný produkt byl nabídnout pouze na jediném telefonu, Nokia N9. Tento operační systém byl uživateli velmi pozitivně přijat a naopak velmi negativní reakce záhy vyvolalo rozhodnutí firmy Nokia se vlastních systémů v podstatě vzdát a spolupracovat s Microsoftem.

Tím prakticky celý tým N9 přišel o svůj „životní prostor“ v Nokii a rozhodl se v říjnu 2011 vytvořit startup Jolla, který by díky otevřenému kódu systému MeeGo pokračoval v jeho rozvoji na vlastním hardwaru. Výsledkem je nový operační systém Sailfish OS, který byl navržen tak, aby byl kompatibilní s aplikacemi pro Android, ale současně nabízí možnost vytvářet nativní aplikace pomocí vlastní vývojářské sady.

Slabinou této filozofie byla od samotného počátku nekompatibilita s aplikačním obchodem Google Play, který neumožňuje přístup jiným operačním systémům. Podle právě vydaného tiskového prohlášení se firma Jolla rozhodla vše vyřešit spoluprací s obchodem Yandex Store, což je alternativní obchod s aplikacemi pro Android momentálně nabízející okolo 85 000 aplikací v 17 kategoriích.

Google Play sice v červenci ohlásil miliontou aplikaci ve své nabídce a jeho převaha je nepopiratelná, ale 85 000 aplikací dostupných pro platformu, která se ještě oficiálně neprodává, nelze ignorovat. Podle posledních informací se první kusy nového chytrého telefonu k zákazníkům dostanou již v průběhu tohoto měsíce. Jedná se o více než 50 000 zájemců, kteří si smartphone předobjednali a složili za něj zálohu. Zahájení masového prodeje je naplánováno do období čínského nového roku, tedy během prvního čtvrtletí roku 2014.

Teprve v tom okamžiku lze očekávat, že se začne objevovat větší množství nativních aplikací, ostatně, díky kompatibilitě s aplikacemi pro Android budou produkty firmy Jolla stavět na úspěchu Googlu. Je pravdou, že se naprostá většina aplikací objevuje nejdříve na Google Play, ale počet nezávislých aplikačních obchodů postupně roste a ty důležitější a úspěšnější aplikace si vždy najdou cestu do každého z nich.

Na podobnou strategii v tomto roce vsadila firma BlackBerry se svým operačním systémem BlackBerry 10, který taktéž umožňuje spouštění aplikací pro Android. Nicméně z řady důvodů neumožňuje přímou instalaci z nějakého obchodu a navíc aplikace musí být rekompilovány svými autory, i když jde pouze o změnu několika textových řetězců, nikoli změnu vlastního spustitelného kódu. To se samozřejmě ukázalo jako značně omezující a novější verze BlackBerry 10 se již mají chovat jinak.

I firma BlackBerry ohlásila při vstupu svých nových telefonů na trh dostupnost 50 000 aplikací a – jak se ukazuje – to nijak zvláště jejich prodeji nepomohlo. Ovšem její situace nebyla zcela totožná a startup Jolla pro svou premiéru nepotřebuje žádné bombasticky vysoké prodeje.

Byl pro vás článek přínosný?