Hlavní navigace

Finský startup představí vlastní OS pro smartphony

6. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Skupina bývalých zaměstnanců Nokie získala 200 milionů euro od investorů na vytvoření nové mobilní platformy a telefonu.

Finský startup s názvem Jolla již dříve v tomto roce oznámil, že má v plánu vytvořit novou mobilní platformu založenou na operačním systému MeeGo a mobilní telefon – obojí bude představeno již příští měsíc. Za OS MeeGo stála Nokia s Intelem, finská společnost se však nakonec rozhodla, že dá přednost Windows Phone od Microsoftu a zpřístupnila MeeGo dalším společnostem. Jolla svůj systém bude prezentovat pod názvem Sailfish, další podrobnosti o operačním systému však zatím nejsou známy.

Finský startup se bude snažit se svým operačním systémem prosadit na trhu v době, kdy na něm dominuje iOS od Apple a telefony s Androidem. Tyto platformy dohromady ve druhém čtvrtletí roku ovládaly podle společnosti Gartner více než 80 % trhu se smartphony. Šéf Jolly Jussi Hurmola k tomu řekl, že místo pro Sailfish se na trhu jistě najde, jelikož velcí výrobci telefonů hledají ve válce mezi iOS a Androidem alternativy. Do Jolly investovala celá řada společností z telekomunikačního byznysu včetně mobilního operátora, výrobce procesorů a výrobců jiných komponent pro telefony.

Zakladatelé Jolly navíc do společnosti dali vlastních 10 milionů euro. Jolla chce vývoj a výzkum v brzké době přesunout do Hong Kongu a Číny, k čemuž potřebuje na jaře získat od investorů dalších 50 milionů euro. Podle Hurmoly se první telefon s OS Sailfish objeví již v listopadu a Jolla bude svůj systém zdarma distribuovat různým výrobcům telefonů.

MeeGo bylo představeno na počátku roku 2010, systém však byl komerčně využit pouze jednou u telefonu Nokia N9. Poté, co se v Nokii rozhodlo, že většina budoucích telefonů poběží na Windows Phone, byl vývoj MeeGo zastaven. SailFish podle Hurmoly bez problémů poběží na různých typech zařízení s dotykovým displejem včetně smartphonů a tabletů, využitelný bude i u chytrých televizorů.

Zdroj: WSJ

Byl pro vás článek přínosný?