Hlavní navigace

Firefox OS míří do evropských telefonů, bude konkurovat Androidu?

2. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © stryjek
Operační systém Firefox OS určený původně pouze pro levné smartphony v rozvojových zemích, v blízké budoucnosti zamíří i na rozvinuté trhy.

Mozilla se v rámci nového projektu spojí s operátory v USA, Japonsku, Jižní Koreji a Španělsku, díky čemuž se Firefox OS objeví v roce 2016 i na high-endových telefonech na těchto trzích.

Mozilla však nechce konkurovat smartphonům s iOS a Androidem, ale narozdíl od nich cílí na tzv. véčka a vysunovací telefony, které byly populární před několika lety.

Podle CTO Mozilly Andrease Gala má řada uživatelů „zastaralý“ design těchto telefonů ráda, avšak nechtějí používat neaktuální operační systém, jenž je na nich předinstalován.

„Vývoj levných ´hloupých´ telefonů (tzv. feature phones) se prakticky zastavil,“ uvedl Gal. „Díky našemu projektu se na trhu objeví moderní operační systém cílený právě na tato zařízení.“ Partnery projektu Mozilly, který byl představen včera na Světovém mobilním kongresu v Barceloně, se staly společnosti Verizon Wireless, KDDI, LG uPlus an Telefonica.

příloha_ovladnete_sva_data

Tyto firmy se spolu s inženýry z Mozilly pokusí navrhnout levné telefony, na nichž bude možné spouštět nové aplikace a přenášet data vysokou rychlostí. Nové telefony tak budou podporovat LTE a VoLTE, což je nová technologie umožňující provádět přes datové sítě hlasové hovory.

Jak dodal Gal, Firefox OS je open-source, tudíž jej lze jednoduše přizpůsobovat pro displeje různých velikostí a rozlišení. Operační systém Mozilly je v současnosti k dispozici na 16 (především low-endových) telefonech v 30 zemích světa. Výjimkou je japonský KDDI, který minulý rok vydal high-endových smartphone s Firefox OS zvaný FxO.

Byl pro vás článek přínosný?