Hlavní navigace

Firemní data v cloudu – úspora, bezpečí i spolehlivost

10. 5. 2016

Sdílet

 Autor: © boscorelli - Fotolia.com
O technických výhodách i nevýhodách cloudových služeb se mluví již dlouho. Ačkoli většina trumfů v podobě finančních úspor, zabezpečení dat a jejich dostupnosti je jednoznačně na straně cloudu, vždy nakonec záleží na tom, jak se čistě technické aspekty řešení převedou na reálné benefity.

Úspory - alfa i omega při rozhodování o investicích ve firmách

Většina firem se čím dál, tím více potýká se snižováním nákladů. Finanční ředitelé se naučili nacházet možnosti jak ušetřit i tam, kde by ještě před několika lety nikdo žádné úspory nehledal. Jenže když už se všechny větší zakázky třikrát přetendrovaly, byznys je vyladěný tak, že firma nemá auta a ani člověka navíc, tak je velmi těžké najít oblast, kde lze najít nějaké úspory. Jednou z posledních věcí, která přijde na řadu, bývá IT. To zpravidla finanční ředitelé podvědomě odkládají - tato oblast je mimo jejich odbornost. IT je vůbec pro CFO tak trochu „black box“, do kterého je lepší příliš „nešťourat“.

Těžko odhadnutelné náklady na firemní infrastrukturu

Otázka IT jako určitého tabu, kterému ve firmě rozumí pouze IT oddělení je však oboustranná. Naopak málokterý IT manažer má zároveň tak hluboké znalosti o potřebách firmy a směřování jejího byznysu. Často bývá těžké odhadnout dopad na IT systémy v horizontu delším, než dva roky. Standardní životní cyklus IT infrastruktury v délce čtyř let je navíc příliš dlouhý na odhad její měnící se velikosti. Proto se v jeho průběhu běžně můžeme setkat buď s naddimenzovanou, nebo naopak poddimenzovanou IT infrastrukturou. Běžná on-premise infrastruktura je pak využívána pouze
z 25 %.           

Většina těchto problémů se však dá vyřešit pomocí cloudových služeb. Vybudování vlastního cloudového systému je pro malé a středně velké firmy příliš nákladné a proto je nutné se obrátit na některého z poskytovatelů těchto služeb. Z mnoha důvodů je pak pro firmy dobré volit výhradně privátní cloud, který je vhodnější pro zabezpečení důvěrných dat i pro klíčové firemní IT systémy. V případě zájmu vyvarovat se legislativní problematiky nakládání s daty uloženými v zahraničí je pak rovněž možné poohlédnout se po poskytovateli s datovými centry na území ČR (takovým poskytovatelem jsou např. České Radiokomunikace). Z různých typů služby je pak nejkomplexnějším a zároveň nejvýhodnějším tzv. infrastruktura jako služba (IaaS).   

Kolik a kde je možné uspořit?

Implementací IaaS řešení lze na IT infrastruktuře ušetřit v zásadě ve třech kategoriích. První jsou přímé úspory, kam patří náklady na pořízení a údržbu hardwaru a také na záložní hardware. Druhou skupinou je minimalizace rizik vzniku dalších nákladů díky zabezpečení datových center (včetně záložních energetických zdrojů a chladicích systémů) nebo službám jako je disaster recovery, pro rychlé obnovení dat ze zálohy. Konečně třetí kategorií jsou úspory potenciální jako třeba redukce spotřeby elektrické energie díky šetrným řešením „zeleného IT“, nebo nulové provozní náklady (lidské zdroje i hardware) na servery v datovém centru, která je výhradně v režii poskytovatele cloudové služby.  

Výše samotných úspor samozřejmě záleží na typu firmy, nicméně jedná se o úsporu 30 až 40 % z celkových nákladů na IT ve střednědobém horizontu, tedy asi ve třech až čtyřech letech. Významné úspory v provozních nákladech nastávají zejména z hlediska personálního, kdy se jedná až o 75 %. Přičemž kromě samotných mezd je nutné brát v úvahu i školení v obsluze moderní infrastruktury. V investičních úsporách se zase nejvýznamněji projeví úspory na hardware, které dělají až 66 %. 

příloha_ovladnete_sva_data

Snadnější plánování investic díky cloudu

Kromě snížení nákladů na firemní technologie přináší cloud rovněž výhodu v možnosti pružněji plánovat další investice. Většina firem, které cloud nemají, plánuje investice do IT infrastruktury v horizontu běžného životního cyklu IT infrastruktury, tj. zhruba 4 let. U uživatelů cloudu je plánování mnohem flexibilnější a dokáží reagovat a rozhodovat se v mnohem kratším horizontu. Nedávný průzkum Českých Radiokomunikací ukázal, že 40 % firem, které už mají cloud, plánuje investice na období 1 až 2 roky.

Pro více informací klikněte sem.

Byl pro vás článek přínosný?