Hlavní navigace

Firma využívá „bílá místa“ pro bezdrátovou komunikaci

7. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © philipk76 - Fotolia.com
Britská společnost Neul získala další prostředky na financování své síťové technologie, která dokáže pracovat s neobsazenými vysílacími frekvencemi.

Neul, která se zabývá využitím tzv. bílých míst rádiového spektra, se dohodla na spolupráci s japonskou investiční společností MGI, jež tak rozšíří řady stávajících akcionářů firmy. Ambiciózní projekt má tedy zajištěno své pokračování.

Jako „bílá místa“ se označují nevyužívané části v pásmu velmi krátkých vln, v kterém jinak vysílají některé televizní kanály nebo rozhlasové stanice. Neul vytvořil software, který tyto frekvence dokáže využít pro bezdrátovou komunikaci. Cílem projektu je podpořit vznik tzv. chytrých měst.

Podle Neulu je mobilní širokopásmová technologie pro komunikaci M2M (Machine to Machine ) příliš drahá. Počet čidel v chytrých městech by v případě jejího použití způsobil nárůst celulárních sítí do takové míry, že by pro ostatní komunikaci už příliš kapacity nezbylo. Neul dal proto vzniknout vlastnímu bezdrátovému standardu Weightless, který lze snadno umístit do objektů, jako jsou elektrické či plynové měřiče, čidla kvality vzduchu, pouliční osvětlení, parkovací automaty nebo semafory. Tím, že těmto objektům umožní komunikovat přes levnější spektrum, Neul věří, se pojem internet věcí stane realitou.

Počátkem letošního roku Neul spustil provoz první sítě používající bílá místa rádiové spektra v anglické Cambridgi, která si poradí například s řízením silničního provozu, ovládáním městského osvětlení a dalšími městskými službami. Síť se skládá ze šesti stanic, cloudové provozní sítě a řídícího centra, které má celou komunikaci na starosti. Je přitom zajištěno, že provoz sítě nijak nenaruší funkci jiných bezdrátových datových přenosů a vysílání.

5miliónová investice, kterou Neul získal od japonské společnosti, by měla umožnit komerční nasazení technologie a její rozšíření do dalších města. Kromě Velké Británie chce firma spustit provoz dalších sítí v USA nebo Singapuru. Technologie navíc najde své uplatnění také mimo velkoměsta. Mobilní operátoři díky ní budou moci zlepšit mobilní pokrytí ve venkovských oblastech, protože velmi krátké vlny mohou prostupovat skrz zdi a jiné překážky, takže není třeba přímá viditelnost uživatele.

V souvislosti s bílými frekvenčními místy není bez zajímavosti, že o nevyužité části velmi krátkých vln ve Velké Británii v tomto týdnu projevili zájem Google s Microsoftem, kteří již u tamní vlády vyzvídají možnosti jejich případného licencování. Oba by je chtěli využít k poskytování rozšířeného širokopásmového připojení, čímž by získali konkurenční výhodu před Applem.

Byl pro vás článek přínosný?