Hlavní navigace

Flash Player 11 bude ve znamení 3D videa

21. 9. 2011

Sdílet

 Autor: © Victoria - Fotolia.com
Další verze Flash Playeru bude společně s Adobe Air 3 k dispozici počátkem příštího měsíce.

„Obě aktualizace, největší za poslední dva roky, budou k dispozici zcela zdarma počátkem října,“ slíbil Anup Murarka, produktový ředitel marketingu v Adobe Systems. Související nástroje Flash Builder a Flex prý začnou nové funkce ve Flash Playeru 11 a Adobe Air 3 podporovat ještě do konce letošního roku.

Hlavní novinkou Flash Playeru 11 a Adobe Air 3 bude nový způsob vykreslování 2D a 3D obsahu, což ocení nejen příznivci počítačových her, ale také vývojáři podnikových aplikací, kteří mohou 3D funkcionalitu využít například při vytváření data-centrických aplikací. Rychlejšího vykreslování videa na desktopech hodlá Adobe dosáhnout pomocí hardwarové akcelerace. Se stejnými 2D a 3D nástroji pak počítá i pro mobilní platformy, jako jsou Android, iOS nebo BlackBerry Tablet OS. U nich však hovoří spíše o blízké budoucnosti.

„Vývojáři budou moci nástroje použít také pro hlubší integraci podnikového softwaru, jako jsou Excel či Outlook, v zařízeních,“ tvrdí Murarka. Zároveň se podle něj možná dočkáme širšího používání technologií typu NFS (Near-Field Communication) v chytrých telefonech a velký přínos budou mít nové verze také pro vývojáře bezpečnostních aplikací, kteří budou moci využít kryptograficky zabezpečený generátor náhodných čísel.

Zajímavou novinkou bude také možnost spojit Air 3 s aplikací a usnadnit tak její instalaci na operačních systémech Android, Windows či Mac. Půjde tedy o podobnou možnost, jakou dalo nedávno Adobe vývojářům pro Apple iOS.

Byl pro vás článek přínosný?