Hlavní navigace

Fotonika v datových centrech se zatím odkládá, není prý spolehlivá

4. 2. 2015

Sdílet

 Autor: © Dmitriy Shpilko - Fotolia.com
Intel odložil výrobu modulu určeného pro přenos dat pomocí fotonické technologie, která využívá světelné pulzy k vysokorychlostnímu transportu dat mezi servery. Na vině je prý špatná kvalita spojení.

Jak uvedl mluvčí společnosti Mark Miller, původní sada modulů, která měla být vydána na počátku tohoto roku, neprošla testy kvality. Tyto moduly tak budou použity pouze k dalšímu testování.

Nové finální moduly by pak měly být vydány na konci tohoto roku, což znamená, že křemíkové fotonické kabely k propojování serverů se na trhu neobjeví dříve, než v příštím roce.

Pomocí fotonů světla a optických kabelů lze data přenášet rychleji, než skrze elektriku a měděné dráty. Intel tvrdí, že jeho optický systém je nyní schopný přenášet data rychlostí 100 Gb/s.

Zdržení podle Patricka Moorheada ze společnosti Moor Insights and Strategy nijak neovlivní ty společnosti, které chtějí v dlouhodobém plánu technologii využít ve svých datových centrech, avšak poškodí uživatele, kteří s křemíkovými fotony počítali v kratším období.

Servery, které podporují křemíkové fotony, budou mít speciální konektory MXC, do nichž se zapojí optické kabely. Jedno spojení pomocí MXC bude teoreticky schopné přenášet data rychlostí až 1,6 Tb/s nebo 800 Gb/s oběma směry zároveň.

Výrobci serverů jako Fujitsu a Quanta ukázali servery, které využívají světlo k přenosu dat, již dříve. Intel k podpoře takových datových přenosů vytvořil nové protokoly typu O-PCI (Optical PCI-Express) a v současné době vyvíjí křemíkové moduly, zatímco jeho partneři vyvíjejí křemíkové kabely.

V mezidobí výrobci serverů mohou nabídnout alternativní technologie jako InfiniBand, avšak někteří zákazníci budou chtít podle Moorheada počkat až na fotonickou technologii. Ta je vhodná především pro velké firemní aplikace a služby. Na výzkumu křemíkové fotoniky se pracuje více než deset let a jak dodal Moorhead, Intel si chce být jistý, že jeho modely splňují vysoké standardy.

Intel v současné době již používá světlo k přenosu dat u Thunderboltu 2, který umí přenášet data rychlostí 20 Gb/s.

ICTrocenka

Kvůli zpoždění nebude Intel schopný naplnit své plány, v rámci kterých chtěl změnit fungování datových center. Na optických přenosech dat je postavena myšlenka Intelu na oddělení hlavních systémových komponent typu CPU, disků a pamětí do speciálních bloků. Díky tomu by měly být sníženy náklady na chlazení a zlepšena výkonnost serverů.

Intel měl původně v plánu propojit disky s procesory pomocí optiky ve svém superpočítači, jenž měl být představen později v tomto roce. To však nyní nejspíše nebude možné.

Byl pro vás článek přínosný?