Hlavní navigace

Google blokoval přístup z Windows Phone k mapám

7. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Někteří uživatelé mobilního operačního systému Windows Phone v pátek zjistili, že už prostřednictvím svého telefonu nemohou používat službu Mapy Google. Problém se však pravděpodobně brzy vyřeší.

Přístup k mapové službě od Googlu mají zablokováni ti uživatelé systému Windows Phone, kteří pro surfování po internetu používají výhradně prohlížeč Internet Explorer. Při pokusu o návštěvu dané služby jsou automaticky přesměrováni na domovskou stránku vyhledávače Google, a to bez jakéhokoliv vysvětlení nebo upozornění.

Mobilní verze Map Google nikdy platformu Windows Phone nepodporovala, protože její výchozí prohlížeč Internet Explorer nepodporuje renderovací jádro WebKit, na kterém je služba závislá. Přesto jde ze strany Googlu o nečekaný krok, který v internetových vodách vyvolal bouřlivé diskuze.

Google se již k nastalé situaci vyjádřil v tom smyslu, že jeho pracovníci pravidelně provádí test kompatibility Map Google s webovými prohlížeči a v tom posledním vykázal IE značné problémy s funkcionalitou služby. Pro zachování určité úrovně služeb proto Google začal uživatele přesměrovávat na stránku Google.com, kde mohou provádět alespoň lokální vyhledání.

Přestože se na věc přišlo teprve v pátek, celá věc bude zřejmě již staršího data. Google totiž ve svém prohlášení dále uvedl, že díky posledním úpravám v prohlížeči Internet Explorer a službě Mapy Google bude možné věci možné uvést do původního stavu, což jinými slovy znamená, že dojde ke zrušení přesměrování uživatelů na vyhledávač.

Google má s platformou Windows Phone dlouhodobě problém, což se dá odůvodnit konkurenčním bojem, ve kterém společnost upřednostňuje svůj Android. Kromě Map Google jsou potíže také s vyhledávací aplikací, která již déle jak rok neprošla žádnou aktualizací, a nedávno zase Google Microsoftu zatrhl uvedení aplikace YouTube pro WP. Na druhou stranu je pak ale s podivem, že Applu a jeho operačnímu systému iOS Google takové překážky do cesty neklade.

Byl pro vás článek přínosný?