Hlavní navigace

Google Chrome používá už skoro třetina uživatelů, popularita Exploreru klesá

4. 9. 2015

Sdílet

 Autor: © Google
Google Chrome se v srpnu přiblížil k hranici třicetiprocentního uživatelského podílu. A od okamžiku, kdy se Internet Explorer před pár lety zbavil konkurence v podobě Netscapeu, jeho dominanci mezi internetovými prohlížeči žádný jiný takto vážně neohrožoval.

Podle statistik společnosti Net Applications se průměrný uživatelský podíl Chromu v srpnu pohyboval na hranici 29,5 %, což je vyjádřením procenta všech uživatelů, kteří ve sledované době přistupovali na internet s daným prohlížečem.

Chrome se na dané číslo dostal poté, co jeho obliba meziměsíčně poskočila o 1,7 %, vůbec nejvíc od loňského prosince. Jeho popularita má však vzestupnou tendenci dlouhodobě a už v průběhu příštího roku začne pravděpodobně „dýchat na záda“ dosud stále nejoblíbenějšímu Exploreru.

Během uplynulých dvanácti měsíců totiž Chrome svůj podíl zvýšil o 9,9 % a z top pěti nejoblíbenějších prohlížečů byl spolu s Operou jediným, který dokázal růst. A to právě hlavně na úkor Internet Exploreru a Firefoxu od Mozilly, jejichž uživatelský podíl během uplynulých dvanácti měsíců klesnul o 6,3 %, respektive 3,6 %.

Podle odborníků to může být důsledek toho, že Microsoft před rokem oznámil konec podpory většiny verzí Internet Exploreru vyjma té s řadovým číslem jedenáct. Většina jeho uživatelů tak byla nucena přesedlat na jeho poslední verzi anebo na prohlížeče od konkurence. A podle Net Applications je pravděpodobné, že značná část těch, kteří užívali kupříkladu IE 8, namísto upgradu na IE 11, přešla raději k Chromu.

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud bude růst Chromu pokračovat v nastaveném tempu, překročí třicetiprocentní hranici ještě v průběhu srpna, přičemž přes pětatřicetiprocentní uživatelský podíl by se mohl dostat v březnu příštího roku.

Naopak Explorer dle prognóz už v lednu klesne pod hranici 50 %. Co se týče ostatních prohlížečů, například Firefox během sprna klesnul ze 12 % na 11,7 % a nový Edge od Microsoftu, který je defaultním prohlížečem Windows 10, se zabydlel na 2 %. Což znamená, že pouze 38 % uživatelů Windows 10 používá Edge jako svůj primární prohlížeč.

Byl pro vás článek přínosný?