Hlavní navigace

Google+ má nový design a více uživatelů

12. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © Andres Rodriguez - Fotolia.com
Sociální síť dostala nový vzhled, který Google označil za flexibilnější a funkčnější. Podle společnosti se také od ledna téměř ztrojnásobil počet uživatelů. V současné době jich má asi 170 miliónů.

O novém vzhledu se na oficiálním blogu rozepsal viceprezident Googlu Vic Gundotra, podle kterého se zlepšení dočkaly především navigační prvky a komunikační nástroje, jako třeba stránka videochatu Hangout. Nová verze je podle Gundotry flexibilnější a funkčnější. „Myslím, že se vám s ní bude snáze pracovat a lépe se na ni bude i dívat,“ píše Gundotra.

Podobným způsobem chce Google zjednodušit design také u svých ostatních služeb. „Budeme pokračovat v aktualizovat všech nástrojů, které dobře znáte a máte rádi - vyhledávače, map, Gmailu nebo Youtube,“ prozradil také Gundotra.

V novém designu Google+ dostávají více prostoru bílá místa a hlavní navigační lišta se z horní pozice přesunula na levou stranu. S každým z jejích tlačítek se dá navíc volně manipulovat, takže lze měnit jejich pořadí nebo jen některé schovat. U uživatelských profilů se pak Google+ v mnohém inspiroval u Facebooku. Do horní části profilu totiž přidal hlavní profilovou fotku a vpravo pak chat, který však nelze vypnout.

„Nový vzhled je atraktivní a příjemný,“ hodnotí nový Google+ analytik Dan Olds, který si cení hlavně umístění navigační lišty vedle hlavní zdi s příspěvky. Velký problém však vidí v tom, kolik uživatelů nový design ocení. Moc totiž nevěří tvrzení Googlu, že jeho sociální síť má již kolem 170 miliónů uživatelů.

Číslo podle něj vypovídá pouze o celkovém počtu založených účtů Google+, nikoliv o skutečných uživatelích. Domnívá se, že z velké části půjde o účty nepříliš aktivních uživatelů ostatních služeb jako jsou YouTube nebo Gmail. Reálně tedy hrozí, že tito uživatelé si nějaké změny v designu Google+ nevšimnou, protože se v rozhraní Google+ téměř nepohybují.
Podle jiného analytika Brada Shimmina z CurrentAnalysis je zřejmé, že Googlu jde o sjednocení vzhledu své sociální sítě s ostatními službami. Přepracované rozhraní podle něj pěkně navazuje na dřívější změny v ostatních službách, například Google Docs. „Celkově lze říci, že rozhraní Google+ je nyní velmi čisté, srozumitelnější a v souladu s tím, jakým způsobem by měla být tato síť používána s ostatními aplikacemi,“ myslí si Shimmin.

Byl pro vás článek přínosný?