Hlavní navigace

Google nabídne uživatelskou zálohu dat

8. 12. 2013

Sdílet

 Autor: © Javierafael - Fotolia.com
Uživatelé Gmailu si budou moci stáhnout všechny zprávy do jediného souboru. Podobnou funkci dostane i Kalendář Google.

Nový nástroj bude primárně sloužit k vytváření vlastních záloh pro Gmail a kalendář od Googlu. Stejně tak jej ale uživatelé budou moci využít k jednoduchém přenosu svých dat do jiných služeb. Stahovat bude možné jak veškerý obsah, tak i jen jeho vybrané části.

„Považujeme za důležité, aby uživatelé měli přístup ke svým datům a mohli s nimi volně nakládat,“ napsal na oficiálním blogu Nick Piepmeier, softwarový vývojář Googlu.

Nástroj se zatím objevil pouze v Kalendáři Google. Na uživatele Gmailu přijde řada v průběhu příštího měsíce. Uživatelé Google+ mají k dispozici nástroj na stažení dalších dat.

Zprávy z Gmailu se stáhnou ve formátu MBOX. Ten je podle Googlu podporován mnoha dalšími klienty, včetně Outlooku od Microsoftu, Thunderbird od Mozilly nebo Mailu od Applu. Data z Google Kalendáře se pak stáhnou ve formátu ICS, který používá také iCalendar.

Už nějakou dobu se z možnosti stahovat svá data do jednoho kompatibilního souboru těší uživatelé jiných služeb od Googlu. Patří mezi ně sociální síť Plus, cloudové úložiště Drive, blogovací platforma Blogger, YouTube nebo Picasa.

příloha_ovladnete_sva_data

Přenositelnost dat je žhavým tématem posledních několika let. Její příznivci soustavně vyvíjejí tlak na provozovatele velkých internetových služeb (kromě Google mají v hledáčku Facebook, Twitter nebo AOL), aby uživatelům umožnili pracovat se svými daty i mimo prostředí těchto služeb.

To se však samo o sobě nestačí. Důležitá je také široká kompatibilita touto cestou vytvořených souborů. V jednu dobu proto dokonce existovala jedna skupina propagující vytvoření jednotného formátu pro data stažená z webových služeb.

Byl pro vás článek přínosný?