Hlavní navigace

Google opravil 39 chyb v Androidu, 15 kritických

7. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia
Uživatelé Androidu se mohou cítit bezpečněji, Google vydal rozsáhlou bezpečnostní aktualizaci systému.

Google vydal jednu z největších měsíčních aktualizací Androidu, opravující 39 chyb, z nichž 15 bylo vyhodnoceno jako kritických a 4 mohly vést až k úplné ztrátě kontroly nad systémem.

Součástí je i oprava chyby označované jako CVE-2015-1805, na kterou Google upozornil před dvěma týdny a které lze zneužít i prostřednictvím veřejně dostupné rootingové aplikace.

Jak se v posledních měsících ukazuje, komponenty, jejichž prostřednictvím Android zpracovává média, jsou častým zdrojem závažných mezer – aktuální aktualizace obsahuje rovnou devět patchů pro chyby související s media codecem, mediaserverem nebo knihovnou pro práci s multimédii (Stagefright), jichž byl schopný hacker zneužít k úplnému ovládnutí přístroje.

Další komponenty, kterých se nápravná aktualizace týká, zahrnují Android Kernel, DHCP klient či moduly Qualcomm. Patchování se však týká i méně závažných chyb, které však například prostřednictvím Bluetoothu či nejrůznějších ovladačů, mohly aplikacím dávat větší práva, než jaká vyžadovaly oficiálně.

Podle Googlu však žádná z těchto chyb, vyjma CVE-2015-1805, zneužita nebyla nebo alespoň o tom společnost nemá žádné informace.

příloha_ovladnete_sva_data

Na chybovost systému dohlíží takzvaný Android Security Team, a to prostřednictvím bezpečnostních systémů Verify Apps a SafetyNet – první skenuje zařízení na hrozby pramenící z aplikací stažených na Google Play, druhý z aplikací stažených mimo Google Play.

Samotný Android je však ve svých novějších verzích čím dál tím bezpečnější a jestliže s aktualizací přijde některý z výrobců, uživatelé jsou vyzýváni k tomu, aby ji instalovali pokud možno co nejdříve. 

Byl pro vás článek přínosný?