Hlavní navigace

Google přepracovává e-mail, nabídne novinku Inbox

24. 10. 2014

Sdílet

 Autor: © Google
Google představil zcela nový webmail, který údajně nemá nic společného s Gmailem a uživatelům má pomoci v lepší orientaci v záplavě elektronické pošty.

Nová e-mailová aplikace se jmenuje jednoduše Inbox a podle příspěvku na oficiálním blogu od šéfa Androidu Sundara Pichaie „to není Gmail“ a Pichai dodal, že Inbox má řešit to, na co si uživatelé stěžují již roky - i když e-mail jako aplikace před dvaceti lety uživatelům pomáhal, nyní se vyvinul v něco, co je v práci spíše zdržuje.

Lidé dostávají příliš mnoho e-mailů, třídění pošty trvá zbytečně moc dlouho a opravdu důležité informace lze - především při čtení zpráv na smartphonech - jednoduše přehlédnout. A Google v tom chce uživatelům pomoci.

První novinka, kterou Pichai zmínil, příliš inovativně nezní. Navzdory tomu, že Inbox podle Googlu není Gmail, je totiž založena na funkci třídění mailů, jež byla v Gmailu představena minulý rok. Pichai ji akorát nazval "Bundle".

„Například všechny účty z vašich nákupů či výpisy z bank se krásně spárují spolu,“ popsal Pichai Bundle. Další velká funkce, jež se jmenuje Highlights, má zvýrazňovat ve zprávách důležité informace jako čas odletu na elektronické letence nebo informace o konání určité události. Funkce navíc doplní důležité informace v emailu daty z webu - typicky například ověří, zda není u letu hlášeno zpoždění.

Dále Pichai zmínil funkci, která lidem umožní nastavit upozornění na určitý čas. S tím je pak spojena novinka s názvem Assist, která uživatelům poskytuje relevantní informace týkající se připomínek jako třeba číslo obchodu, do kterého má uživatel dle připomínky zavolat nebo mapu restaurace, kde má rezervaci.

Připomínky lze samozřejmě podobně jako budík odkládat pomocí další funkce s názvem Snooze. I když Highlights v teoretické rovině vypadá dobře, pro Google bude obtížné nevytvořit v Inboxu díky různým funkcím spíše zmatek.

příloha_ovladnete_sva_data

Google Inbox testuje u vybraných uživatelů. I když jde o oddělený produkt, testeři k němu používají uživatelské jméno Gmailu a všechny jejich zprávy a kontakty z Gmailu se objevují také v Inboxu. „Jakmile začnete Inbox používat, rychle zjistíte, že není stejný jako Gmail - a o to tady jde. Gmail je pro vás zde i nadále, ale Inbox je něčím nový,“ dodal v závěru na oficiálním blogu Pichai.

Někteří experti tak soudí, že Inbox jednou Gmail zcela nahradí. Pokud máte o testování zájem i vy, zkuste Google kontaktovat na adrese inbox@google.com. Snad se vaše zpráva v té změti elektronické pošty neztratí.

Byl pro vás článek přínosný?