Hlavní navigace

Google zpoplatnil i základní verzi Google Apps

8. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © FotolEdhar - Fotolia.com
Google uvedl, že jeho online kancelářský balík Google Apps již dále pro malé firmy nebude dostupný zcela zdarma.

Google ve čtvrtek na svém blogu uvedl, že nyní i malé firmy s desíti nebo méně uživateli budou muset za používání jeho webových kancelářských aplikací platit - padesát dolarů za uživatele na rok. Pro jednotlivé uživatele a firemní zákazníky, kteří již v současnosti využívají bezplatnou verzi balíku, zůstanou Google Apps dostupné stále zcela zdarma. Google Apps pro firmy, placená verze kancelářských aplikací, již Google nabízí, obsahuje email, kalendář a jednotlivé aplikace jako all-in-one řešení s 24hodinovou podporou. I když Google neuvádí přesný počet uživatelů, kteří Google Apps aktuálně užívají, v minulém roce to údajně bylo přes čtyřicet milionů lidí – většina z nich však neplatí.

Google na poli online kancelářských balíků soutěží s Microsoftem a jeho Office 365, jež obsahují e-mail, Word, PowerPoint a Excel za šest dolarů na uživatele měsíčně. Online aplikace Microsoftu pak jsou velmi úzce propojeny se standardními desktopovými verzemi.

Ve čtvrtečním příspěvku na blogu produktový manažer Google Apps Clay Bavor uvedl, že v současné době službu využívají „desítky milionů firem“. Podle Bavora eliminace bezplatné verze pomůže sjednocení celkové nabídky Googlu, ve které bylo pro některé uživatele doposud těžké se vyznat. Google platícím firemním zákazníkům zpřístupní také další doplňkové služby jako možnost zpřístupňovat svým zaměstnancům v Google Play vlastní interní firemní aplikace a ukládat velké množství dat na jeho servery.

Od spuštění placené verze Google Apps v roce 2007 Google postupně rapidně snížil počet firemních zákazníků, kteří využívají bezplatnou formu jeho služby. V roce 2009 společnost stanovila limit, podle kterého bezplatnou verzi Google Apps mohou využívat firmy s maximálně padesáti zaměstnanci. V roce 2011 pak byl tento limit snížen na deset zaměstnanců.

Byl pro vás článek přínosný?