Hlavní navigace

InfiniBand dosáhne rychlosti přes 200 Gb/s – ohrozí to Ethernet?

14. 11. 2016

Sdílet

 Autor: © Tommi - Fotolia.com
Technologie InfiniBand, což je síťový komunikační standard pro high-endová zařízení, má v nových přístrojích dosáhnout rychlosti až 200 Gb/s. Podle expertů by se tak mohly dále zrychlit platformy pro strojové učení či výpočetní systémy typu HPC (high performance computing).

Masivní výpočetní výkon nových serverů vybavených grafickými procesory si rychlejší síťové připojení žádá; zároveň se tyto systémy stále častěji vrhají na strojové učení, říká analytik Dell’Oro Group Sameh Boujelbene.

Tzv. HDR InfiniBand, který bude dostupný během příštího roku ve třech skupinách produktů od Mellanox Technologies, zdvojnásobí předchozí rychlostní maximum InfiniBandu. Více než dvakrát též překročí nejvyšší možnou rychlost standardu Ethernet.

K novému vylepšení se však dostane jen malá část těch nejrychlejších zařízení, popisuje Boujelbene. Přepokládá to především u „horních“ 10 %, které nyní využívají variantu 100 Gb/s.

InfiniBand sám má, co se týče propojení a síťového spojení datacenter, jen malý podíl. Méně než 5 % serverových řadičů a adaptérů využívá právě InfiniBand; většina se drží suverénního Ethernetu, říká Boujelbene. Intel Omni-Path, síťové komunikační řešení s rychlostí rovněž 100 Gb/s, má ještě menší tržní podíl. Vzniklo akvizicí firmy QLogic, která dříve prodávala InfiniBand.

Jedna z věcí, co InfiniBand od Ethernetu odlišuje, je jeho velmi nízká latence a vysoká předvídatelnost. Na tom hodně záleží např. u HPC, kde běžně opakovaně běží vícero simulací. Každé zdržení v iteraci se ztisícinásobí, takže musí být opravdu minimální, vysvětluje Gilad Shainer, viceprezident marketingu v Mellanoxu.

Právě u HPC je nejpravděpodobnější, že využijí nový standard InfiniBand. Více než 200 obřích systémů na seznamu top 500 superpočítačů za rok 2016 využívá některý způsob podobného propojení, pro který se vžil pojem interconnect. K InfiniBandu se však stále více uchylují i systémy zaměřené na strojové učení, big data, detekci finančních podvodů a další aplikace, pokračuje Shainer.

příloha_ovladnete_sva_data

Produktová řada HDR InfiniBand má vše potřebné pro rychlost připojení 200 Gb/s mezi koncovými body, tvrdí Mellanox. Zahrnuje adaptéry ConnectX-6, switche Quantum a kabely a transceivery LinkX.

Adaptéry se mohou připojit k jakékoli serverové CPU architektuře, včetne x86, Power a ARM. Switch má 40 portů o rychlosti 200 Gb/s nebo 80 portů se 100 Gb/s, celkem s 16 Tb kapacity.

Byl pro vás článek přínosný?