Hlavní navigace

Internetový archiv nabízí 1 PB dat prostřednictvím BitTorrentu

12. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © Andreas Gradin - Fotolia.com
Nejpopulárnější jsou nezávislé, nízkorozpočtové filmy.

Neziskový projekt The Internet Archive, který byl založen jako online knihovna uchovávající časové snímky dynamicky se měnících digitálních informací, v současnosti nabízí téměř jeden petabajt dat s využitím sdílení souborů pomocí protokolu BitTorrent.

Nezisková organizace se sídlem v Kalifornii zahájila činnost shromažďováním aktuálního obsahu webových serverů a jeho uchováváním pro budoucnost. Značná část obsahu v internetu se totiž mění dynamicky, neexistují obvykle žádné archivy předchozích verzí.

Internetový archiv na svém blogu oznámil, že nabízí 1,5 milionu torrentů včetně záznamu koncertů, amerického archivu starých filmů Prelinger, sbírky audioknih librivox, krátkometrážních filmů, historických záznamů rozhlasového vysílání, přes 1,2 milionu knih a „všech nových příspěvků partnerů, kteří se zajímají o sběr komunitních materiálů“. Na blogu je dále uvedeno, že organizace počítá s dalším rozšiřováním nabídky obsahu prostřednictvím BitTorrentu.

BitTorrent je trnem v oku filmovému a hudebnímu průmysl a výrobcům softwaru, které údajně připravuje o miliardové zisky. Například zakladatelé jednoho z nejpopulárnějších serverů The Pirate Bay byli shledáni vinnými z porušování zákonů na ochranu autorských práv a odsouzeni. Z toho důvodu také přesunuli svůj server z nadnárodní doméni .com na švédskou .se, kde jim nehrozí zablokování serverů americkými úřady. Internetový archiv se nyní snaží ukázat, že tento způsob sdílení souborů se dá využít i jako relativně levný způsob masové distribuce velkého objemu dat. Tuto technologii mimo jiné využívá i open source kancelářský balík LibreOffice a řada výrobců linuxových distribucí.

„Podporoval jsem vznik BitTorrentu, protože jsem příznivcem technologií, který usnadňují komunikaci a sdílení obsahu mezi lidmi. Internetový archiv je akvělou ukázkou toho, že BotTorrent neslouží jen prchavému a pochybnému obsahu, který rychle mizí ze světa,“ napsal John Gilmore, zakladatel nadace EFF, na blogu Electronic Frontier Foundation. „BitTorrent je skvělý způsob získání a sdílení velkých souborů, které jsou trvale zpřístupněny takovými organizacemi jako Internetový archiv.“

BitTorrent nabízí možnost nejrychlejšího stažení souborů z archivu, protože klient tohoto protokolu může data stahovat ze dvou různých serverů umístěných ve dvou různých datacentrech a také od ostatních uživatelů, který si soubor právě stahují nebo ho mají stažený a nabízejí ho ke sdílení. „Distribuovaná podstata BitTorrentu a jeho schopnost stahování obdahu od topologicky blízkých uživatelů se hodí zejména klientům z oblastí s pomalejším přístupem k našemu asrchivu, například mimo území USA nebo v institucích s pomalejším připojením k internetu,“ uvádí se na vysvětlenou na blogu Internetového archivu.

Byl pro vás článek přínosný?