Hlavní navigace

Japonské mobily: Bez sluchátka nebo s měřičem záření

Sdílet

 Autor: © Anatoly Maslennikov - Fotolia.com
Kyocera uvádí na trh bezreproduktorový telefon, který používá k přenosu zvuku do ucha vibrací. Operátor Softbank nabídne jako první na světě telefon s detekci radiace a rychlejší internet.

Japonská firma Kyocera vyrábějící elektroniku představila ve čtvrtek v Tokiu na výstavě Wireless Japan nový telefon, jenž používá pro přenos zvuku do ucha namísto tradičního reproduktoru vibrace ve svém displeji. Telefon uvedla do prodeje ve čtvrtek v Japonsku prostřednictvím druhého největšího operátora „au“. Kyocera říká, že je jako první na světě používá technologii vodivosti tkání. Vibrace produkované telefonem zaznamenává ucho fyzickým kontaktem, což snižuje rušivé vlivy okolních zvuků.

Použití je snadné, ale vyžaduje, aby byl telefon pevně opřený o stranu obličeje uživatele. Konverzace pomocí telefonu jsou jasně slyšitelné nad okolním hlukem. Telefon používá zařízení, které výrobce označuje za inteligentní zvukový přijímač (Smart Sonic Receiver), což je zařízení umístěné pod horní polovinou displeje telefonu, které produkuje vibrace. Funguje i přes sluchátka nebo pokrývku hlavy, která překrývá ucho.

Telefon má na zadní straně externí reproduktor, který slouží pro vyzvánění a funkci hlasitého telefonu. Přístroj využívá platformu Android 4.0 a má čtyřpalcový displej a 8Mpx fotoaparát. Je nárazuvzdorný a voděodolný a podporuje všechny standardní funkce.

Nový telefon značky Sharp je součástí letní nabídky od Softbank – třetího největšího japonského operátora. Softbank v úterý oznámil, že jako první na světě vstoupí na trh s telefonem se zabudovaným detektorem radiace.

Zajímavé je, jak vlastně tento nápad vznikl. „Více než rok po zemětřesení a cunami, která způsobila havárii v jaderné elektrárně na severovýchodním pobřeží Japonska, zůstává záření velkým problémem v celé zemi. Všechny jaderné reaktory v Japonsku byly postupně uzavřeny a kontrolovány, ač většina místních byla proti takovému „restartu“, s ohledem na blížící se roční nárůst příkonu v letních měsících. „Dostal jsem mnoho tweetů požadující nějaký způsob, jak detekovat záření nejen po katastrofě,“ řekl generální ředitel společnosti Softbank Masajoši Son na tiskové konferenci v Tokiu. „Tak jsem se rozhodl, že do toho půjdeme.“

Nejnovější model telefonu má speciálně navržený čip, který umí detekovat záření gama ve vzduchu v dávkách mezi 0,05 a 9,99 mikrosieverty za hodinu. Telefon má operační systém Android 4.0 a rovněž nabízí standardní funkce dostupné pro japonské mobilní telefony včetně mobilní televize, dotykových plateb a hojně využívaného infraportu. V prodeji by měl být od července.

Telefon je již pátým v edici SHARP Pantone, které jsou k dostání v široké paletě barev a pro které je příznačná poměrně dostupná cena a zajímavé funkce telefonu. Nyní se řada tímto modelem rozrostla i o smartphony.

SoftBank zároveň představil nový modem pro své vysokorychlostní datové sítě, který údajně poskytne rychlost stahovaní až do 110 Mb/s, tedy vyšší než je dnes u mnoha pevných připojení. Modem o velikosti balíčku karet také obsahuje baterii, která vydrží přibližně sedm hodin provozu. V prodeji bude nejdříve v září. Softbank ještě uvedl, že je „vysoce kompatibilní“ se sítí TD-LTE, která je též známá jako LTE TDD, a která je v celé Asii stále populárnější.

Byl pro vás článek přínosný?