Hlavní navigace

Jolla představila nástupce mobilního systému MeeGo

22. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © Minerva Studio - Fotolia.com
Na obzoru je nástupce operačního systému, který Nokia kdysi zavrhla. Nedávno založená finská společnost odepsaný systém odkoupila a chystá se jej uvést pod značkou SailFish.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že prorazit na vysoce konkurenčním trhu s chytrými telefony s novou platformou nebude jednoduché, společnost Jolla je přesvědčena, že to udělat lze, a pochlubila se uživatelským rozhraním svého operačního systému SailFish.

Jolla, což je finský výraz pro loďku, byla založena teprve v loňském roce skupinou bývalých zaměstnanců Nokie, kteří chtěli pokračovat v práci, kterou finský výrobce odvedl na operačním systému MeGoo. Generálním ředitelem nové společnosti se stal Marc Dillon, který v Nokii působil dlouhých 11 let.

Vývoj MeeGo byl Nokií oficiálně přerušen poté, co se v únoru 2011 tehdejší nový generální ředitel Stephen Elop rozhodl využít raději služeb systému Windows Phone. Výrobce tehdy i přes zrušení projektu realizoval vydání telefonu N9, pro který se s MeeGo počítalo.

Jolla ukázala uživatelská rozhraní nového systému tuto středu na start-upové konferenci Slush v Helsinkách. K dispozici je také video umístěné na serveru YouTube. V něm jsou vidět velké ikony, s kterými uživatelé pracují přímo na domovské obrazovce, podobně jako v případě dlaždicového konceptu Windows Phone 8. „Uživatelé budou moci ukončit hovor nebo přerušit přehrávání písně i mimo rozhraní příslušných aplikací,“ prozradili zástupci Jolly.

příloha_ovladnete_sva_data

Společnost zatím neinformovala o žádných telefonech, na kterých by se SailFish měl objevit. První produkty lze však prý očekávat během příštího roku. Přímo na konferenci Jolla demonstrovala funkčnost SailFishe na telefonu N9. Systém může být upraven také pro tablety, televize nebo palubní systémy v automobilech.

Ve středu Jolla ještě zveřejnila SDK pro SailFish. To je založené na vývojovém prostředí Qt Creator, které Nokia rovněž zavrhla. Brzy má být k dispozici pro Windows, Linux i OS X. Pro přilákání uživatelů se vývojáři rozhodli zpřístupnit systém i aplikacím původně vytvořeným pro Android. Společnost prý již uzavřela partnerské smlouvy s dodavatelem čipsetů ST-Ericssonem a finským operátorem DNA.

Byl pro vás článek přínosný?