Hlavní navigace

Koperníkův okamžik ve světě technologií

27. 7. 2012

Sdílet

 Autor: Fotolia
Když Mikuláš Koperník prohlásil, že Země obíhá kolem slunce, kompletně změnil naše chápání solárního systému. Nárůst používání digitálních zařízení v podobě počítačů, laptopů, tabletů a chytrých telefonů, díky kterým denně přistupujeme k podnikovým i osobním informacím, má podobný vliv na naše očekávání a postupně mění způsob, jakým žijeme.

Procházíme érou, ve které se IT dostává do pozadí všeho a technologie jsou všude kolem nás. Mobilní zařízení, všudypřítomná síťová komunikace, bohatý výběr aplikací a sociální software začínají formovat přirozené a neviditelné pozadí našich životů a umožňují nám změnit vnímání moderních technologií tak, že i my můžeme těžit z průběžně se měnícího způsobu konzumerizace IT služeb.

 

Neustále připojeni

V průběhu posledních let se stáváme stále více připojenými a už nyní žijeme ve světě, kde je více pokrytí bezdrátovými sítěmi než pokrytí rozvodovými sítěmi energie. V současnosti je už totiž neuvěřitelných 85 procent světové populace pokryto bezdrátovými sítěmi, zatímco elektrickými rozvody jen kolem 80 procent.

 

Vše to souvisí s postupným přesouváním se do mobilního a bezdrátového světa, ve kterém od probuzení do usnutí nepřetržitě fungujeme posíleni mobilními zařízeními, dostupností připojení k „vševědoucí síti“, v rámci které můžeme být neustále „online“ a mít k dispozici znalosti, lidi i věci. Jen jedním kliknutím můžeme najít jakékoliv informace k místu, kde se právě nacházíme, najít si třeba nejlevnější místo na nákup nebo nejbližší dostupnost služby, jakou aktuálně potřebujeme.

 

V dnešním světě spojovaném internetem kolem nás krouží data a jsou dostupná na vyžádání kdykoliv a z jakéhokoliv zařízení. Avšak i s takovým množstvím dat „na špičce našeho ukazováčku“, vyžadujeme jejich relevanci a možnost neustále objevovat nové informace, pracovat s nimi a uchovávat je tak, abychom je měli dostupné napříč zařízeními. Aby mělo rostoucí dostupné množství informací smysl, jejich vyhledávání se stává sociálnější, sémantičtější a souvislejší. Někteří to považují za začátek sémantického webu, také přezdívaného Web 3.0.

 

Vzrůstající význam kontextových zdrojů

Bezdrátové sítě jsou den ode dne rychlejší, jejich rychlost se bude i nadále neustále zvyšovat a my budeme žít v prostředí, ve kterém už brzy bude úplně všechno mobilní a hladce se budeme „přenášet“ z jednoho zařízení na druhé se vším, co s námi souvisí a s čím pracujeme. Jakkoliv je nám dovoleno přepínat mezi přístroji, jednotlivá zařízení musejí být schopná propojovat se a vzájemně komunikovat mezi sebou inteligentním způsobem. Uživatelé musejí a chtějí mít pocit kontinuity.

 

Po boku nové generace, jež se v moderním technologickém prostředí pohybuje od útlého věku a vyrůstá přirozeně s chápáním a využíváním všech jeho možností a schopností, se snažíme držet kontrolu nad našimi „digitálními životy“ přizpůsobováním se a propojováním se s lidmi a nástroji. Zařízení se přizpůsobují naším nárokům a nově se stávají informovaná o jednotlivých souvislostech a jejich významu. Například Google přizpůsobuje své vyhledávací algoritmy tak, že nabízí tagy, like a dislike i jiné související informace. Toto radikálně mění způsob, jakým vše vzájemně reaguje a přináší nám to nové zkušenosti v prostředí, kde nás data, aplikace, lidé i aktivity skrze jakékoliv zařízení a na jakékoliv místo.

 

Narůstající význam kontextových nástrojů znamená, že zařízení, která používáme, se stávají chytřejšími a schopnými napodobovat reálný život zrcadlením lidských interakcí. Jsme svědci evoluce neviditelného počítače, který je přirozeně kontrolován gesty, hlasem a dotykem kdekoliv jsme.

 

Lokace uživatele, jeho pohyb i denní čas jsou už široce využívány mobilními aplikacemi a sociálními sítěmi, ale vývoj nikdy nekončí a výrobci neustále pracují na jiných typech senzorů. Určitě můžeme jednoho dne očekávat další vymoženosti, jakými může být například nálada nebo vůně, které budou formovat kontext všeho, co budeme v budoucnosti na mobilech dělat. Tyto smysly dovolí počítačům, aby více vnímaly prostředí a reagovaly na něj rychleji – například chytrá TV a propojená auta si budou vědomy toho, kdo jsme, a dovolí nám kontrolovat fyzické prostředí kolem nás na dálku.

 

Inovace vedoucí kupředu

Dnešní technologie nabízejí soulad, jenž nás následuje napříč zařízeními tak, že znalosti mohou být bez limitů, lidé mohou pracovat i hrát se společně a věci spolu mohou hladkým způsobem komunikovat. Pět „C“ – connect, content, custom, context and control (připojení, obsah, zvyk, kontext a kontrola) – efektivně zlidšťují computing a umožňují nám přemýšlet jinak a dosáhnout nemožného a inovativního.

 

K udržení rychlé technologické expanze a vytváření ekonomických hodnot potřebuje západní IT průmysl inovace vedoucí neustále kupředu a rozvoj chytrého IT prostředí. Technologie musejí být přirozené, relevantní a tak rychlé, že se můžeme postarat o to, aby ta správná informace byla dostupná kdekoliv a kdykoliv. Jen v takovém případě můžeme těžit ze zlidšťování technologií, kontinuálně sdílet informace a úspěšně soutěžit v propojeném ekonomickém systému.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Autor je Area Vice President, Eastern EMEA společnosti Citrix Systems

Byl pro vás článek přínosný?