Hlavní navigace

Krize prohlížečů od Microsoftu se prohlubuje

11. 7. 2017

Sdílet

 Autor:
Internet Explorer a Edge klesají pod hranici pětiny uživatelů. Na jejich úkor nadále posiluje Chrome.

Volný pád prohlížečů od Microsoftu pokračoval i v červnu. Dle dat společnosti Net Applications se uživatelský podíl Internet Exploreru a Edge snížil o další procento a v současnosti činí 23,2 %.

Jde o největší propad od ledna, který může signalizovat obdobné ztráty, které oba prohlížeče zaznamenaly v loňském roce, kdy společně přišly o téměř čtvrtinu svých uživatelů. Podle odborníků je klíčovým problémem neschopnost Edge plně nahradit Internet Explorer, jehož uživatelé houfně přecházejí ke konkurenci.

Řečí čísel – podíl Exploreru se během uplynulých jedenácti měsíců propadl o 41 %, ovšem nárůst Edge byl pouze 11 %. V současnosti se Explorer nachází na svém historickém minimu 17,6 %, přičemž Edge se už čtvrtý měsíc v řadě drží na neměnných číslech, 5,6 %.A budoucnost je pro Microsoft dle odhadů černá.

příloha_ovladnete_sva_data

Trend naznačuje, že společný podíl Exploreru a Edge by mohl ještě tento měsíc klesnout pod hranici 20 %, nejpozději se tak však stane v prosinci. Masivní propagace Edge se tak Microsoftu zatím nevyplácí. S jeho budoucí vlajkovou lodí mezi prohlížeči v současnosti pracuje jen 21 % uživatelů Windows 10, přestože loni touto dobou jich bylo 29 %. Odborníci směřují nárůst procent Edge do okamžiku, kdy také velké společnosti začnou ve velkém přecházet na Windows 10.

Z propadu prohlížečů Microsoftu nadále nejvíc těží Chrome, který se dostal na 59,4 % uživatelské podílu a očekává se, že nejpozději příští měsíc překoná šedesátiprocentní hranici. Firefox od Mozilly pokračuje ve výkyvech, tentokrát směrem nahoru, když se vrátil na 12 %, což je jeho nejlepší výsledek od loňského prosince.

Byl pro vás článek přínosný?