Hlavní navigace

Máte pomalý Ethernet? Už se pracuje na vyšších rychlostech

22. 10. 2014

Sdílet

 Autor: © gluke - Fotolia.com
Na nedávném setkání Ethernet Alliance Technology Exploration Forum se diskutovaly technické podrobnosti týkají se nových ethernetových standardů, které nabídnou širokou škálu podporovaných rychlostí.

Aby se uspokojila současná poptávka datových center, pracuje se na 25Gb standardu. Současně s tím se diskutuje o 50Gb Ethernetu, jelikož experti očekávají, že s nárůstem množství přenosů spojených se stále zvyšující se oblibou cloudu bude již za několik let potřeba tuto technologii nasadit.

A pro firmy s novými rychlými přístupovými body s Wi-Fi možná bude již brzy dostupný 2,5Gbp Ethernet.

 

25 Gb/s

I když 25Gb standard by mohl vypadat jako krok zpět, jelikož již existuje 40gigabitový a 100gigabitový Ethernet, opak je pravdou. Poskytovatelé cloudových řešení jako Google a Microsoft, kteří jsou v současné době největšími kupci ethernetových komponent, potřebují rychle přenášet velké množství dat a 25Gb Ethernet se dá jednoduše zapojit do stávající infrastuktury.

Jelikož se 100Gb Ethernet skládá jednoduše ze čtyř 25gigabitových, zvýšení výrobní kapacity jednotlivých částí, z nichž se skládají obě technologie, sníží jejich ceny.

Pro poskytovatele cloudu je navíc vytváření bloků s 25Gb technologií dostatečně variabilní. Pro srovnání, 40Gb Ethernet je tvořen čtyřmi 10Gb moduly, avšak 10 Gb/s pro jeden server již přestává stačit.

 

50 Gb/s

Začaly taktéž práce na 50Gb specifikaci, jelikož firmy prý začnou tuto technologii poptávat během příštích několika let. Chris Cole ze společnosti Finisar, který je členem pracovní skupiny Ethernet Alliance, očekává, že produkty s 50Gb Ethernetem se začnou objevovat v roce 2016.

 

2,5 Gb/s

I když 2,5Gb nemusí znít jako příliš rychlá technologie, má tento standard firmám pomoci pokrýt jejich budovy velmi rychlým Wi-Fi připojením. Tato technologie je tak navrhována přímo jako standard, který má firmám pomoci s rozvojem rychlých bezdrátových sítí.

Nejnovější Wi-Fi technologie, IEEE 802.11ac, umí fungovat na více než 1 Gb/s, což však firmy příliš nevyužijí. I když upgrade na 10Gb Ethernet by se firmám líbil, většina společnosti na nemá na jeho zavedení potřebné vybavení, zatímco 2,5Gb verze Ethernetu poběží na standardních kabelech, které mají již nyní.

 

příloha_ovladnete_sva_data

400 Gb/s

Nakonec pracovní skupina diskutovala i o zcela nové nejvyšší možné ethernetové rychlosti. Na Technology Exploration Forum bylo oznámeno, že se již pracuje na 400Gb ethernetovém standardu, jenž má být dokončent v březnu 2017. Tento standard se bude skládat z bloků buďto 50Gb nebo 100Gb ethernetů.

Byl pro vás článek přínosný?