Hlavní navigace

Microsoft zachová značku Lumia i po převzetí Nokie

27. 2. 2014

Sdílet

 Autor: © Mark Hachman - IDG
Microsoft bude dále podporovat značky smartphonů Nokia a Lumia i po dokončení převzetí finské Nokie. Společnost nicméně vysílá dost nejasné signály týkající se podrobností transakce s Nokií.

Greg Sullivan, šéf divize Windows Phone v Microsoftu, v rámci letošní konference Mobile World Congress v Barceloně hovořil o nových iniciativách společnosti týkajících se mobilních řešení. Sullivan potvrdil, že značka Lumia bude žít i pod křídly společnosti Microsoft. Tisková služba Microsoftu dodala, že stejně bude po dokončení akvizice zachována i značka Nokia. Tedy i poté, co finská společnost přejde do vlastnictví Microsoftu, bude nadále vyrábět smartphony pod značkou Nokia Lumia a zachová si i všechna stávající loga a firemní styly.

Podle harmonogramu převzetí by měl Microsoft uzavřít finální dohodu s Nokií na konci března tohoto roku. Prozatím může Nokia (teoreticky) stále ještě od smlouvy s Microsoftem odstoupit, ovšem za cenu vysokých smluvních pokut.

Na MWC 2014 se snažil Microsoft soustředit veškerou pozornost na svou chystanou aktualizaci operačního systému Windows Phone 8.1 Update 1, která by měla být uvolněna letos v březnu. Společnost se chystá rozšířit operační systém Windows Phone mezi širší publikum tím, že zjednoduší podmínky jeho nasazení do levnějších smartphonů a zároveň provede optimalizaci na slabší hardware. Společnost doufá, že tato optimalizace pomůže rozšířit popularitu jejího mobilního systému na masovém trhu.

Nick Parker, první viceprezident společnosti Microsoft pro spolupráci s výrobci zařízení, řekl, že o plánované změny projevily již zájem společnosti LG, indické Xola a Karbonn, Foxconn, ZTE, Lenovo a Gionee. „Jsme ochotni poskytnout systém Windows Phone všem firmám, které ho hodlají nasadit do svých zařízení,“ řekl Parker na tiskové konferenci v rámci MWC 2014.

Doposud jsou telefony s Windows Phone prodávány v cenové kategorii 200–300 dolarů, jedinou výjimkou je Nokia Lumia 520, která se v Evropě prodává za 139 euro. Trh zařízení do 100 dolarů nyní prakticky monopolně obsadil systém Android od Googlu, který má výrazně nižší cenu licencí a umožňuje vlastní úpravy výrobců pro konkrétní zařízení.

Podle agentury Strategy Analytics se loni prodalo asi 781 milionů smartphonů, z nichž většina využívá systém Android. Podíl Applu činil 153,4 milionů kusů, zatímco podíl telefonů se systémem Windows Phone nepřesáhl 10 milionů. Nicméně na některých trzích, například v Rusku nebo Itálii, se podíl telefonů se systémem Windows Phone pohybuje nad průměrem celosvětového trhu. V březnu nebo dubnu letošního roku vydá Microsoft aktualizaci Service Pack pro Windows 8.1 včetně verze RT a Pro a také by měla být uvedena aktualizace systému Windows Phone 8.1.

příloha_ovladnete_sva_data

Nová verze bude mít volnější požadavky na hardware, takže operační systém by měl být vhodnější pro větší počet výrobců zařízení. Mnozí odborníci kritizovali přílišné hardwarové požadavky na zabezpečení zařízení i omezení palety podporovaných systémů SoC. Microsoft kromě mírnějších požadavků na parametry hardwaru ustupuje i od nutnosti použití tří povinných hardwarových tlačítek. Dále přizpůsobuje pracovní plochu pro levnější zařízení a bude podporovat i možnost telefonů se dvěma kartami SIM.

 

Byl pro vás článek přínosný?