Hlavní navigace

Mobilní aplikace hýbou podnikovým světem, získávají na popularitě

16. 6. 2017

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Podnikům se zalíbilo vyvíjení mobilních aplikací – množství firem, které si vytváří svou vlastní aplikaci, se rychle zvyšuje, vyplývá z každoroční studie analytické společnost Gartner.

V roce 2015 mělo nebo vyvíjelo mobilní aplikaci kolem 60 % podniků; už minulý rok číslo skokově vzrostlo na 73 %. Studie se mimo jiné letos zabývala také vývojářskými platformami mobilních aplikací (MADP), resp. jejich prodejci.

MADP poskytují nástroje, součástky a služby, které se stávají hlavními stavebními bloky budoucích mobilních aplikací, webových aplikací nebo stránek firem, vychází z definice Gartneru.

Většina produkce vlastních aplikací je stále zaměřena primárně na aplikace pro zákazníky a pro partnery či distributory. Průměrný počet mobilních aplikací na jednu společnost zůstává relativně malý: osm.

MADP využívají podniky stále více k tvorbě vnitrofiremních aplikací například pro lidské zdroje, které pomocí aplikace mohou snáze měřit třeba dobu dovolené zaměstnance, stejně jako mohou napomoci každodenní činnosti a spolupráci, věří Jason Wong, ředitel výzkumu Gartneru.

„Prodej a práce v terénu mají nejvíce investic, protože nové technologie se nyní neustále objevují – rozšířená realita, lepší snímače, internet věcí, hlasové ovládání a příkazy,“ vyjmenovává Wong. „Všechny tyto nové věci je nutné do aplikací integrovat.“

Nositelná zařízení, chatboti a virtuální asistenti, konvenční uživatelská rozhraní koncových bodů a API pro mobilních aplikace a web postupně také získávají podporu u MADP.

„Téměř 90 % z organizací, které používaly vývojářské mobilní platformy, tvořily aplikace pro zákazníky, aby pro ně vytvořili řešení, jež je odliší od konkurence,“ doplňuje Wong.

Stále populárnější jsou tzv. high productivity MADP, které se vyznačují jen minimální potřebou manuálního programování. Tyto MADP jsou pro firmy atraktivní, neboť nevyžadují silně specializovanou a zkušenou pracovní sílu ani dodatečné zdroje.

„Společnosti chtějí jednodušší aplikace – aplikace na workflow, inspekce, ankety – na to opravdu nepotřebují běžný náročný postup,“ popisuje dále Wong.

příloha_ovladnete_sva_data

Tyto „jednoduché“ mobilní vývojářské platformy standardně využívají jednoduché drag-and-drop a WYSIWYG přístupy.

Kromě vlastních mobilních aplikací využívá kolem 25 % firem vývojářské nástroje a programovatelné aplikace pro virtuální plochu, například SAP Fiori.

Byl pro vás článek přínosný?