Hlavní navigace

Mozilla uvedla finální Firefox 5, tentokrát přesně podle plánu

22. 6. 2011

Sdílet

Firefox 5 je první verzí uvolněnou podle nového vývojového plánu, který Mozilla představila počátkem tohoto roku.

Společnost také opravila 10 zranitelností, včetně jedné v 3D vykreslování prostřednictvím standardu WebGL, kterou Microsoft nazval nebezpečnou.

Mozille se podařilo vydat Firefox 5 v úterý 21. června, tedy přesně v den, který je uveden v jejím novém rychlejším vývojovém plánu. V minulosti měli přitom vývojáři s včasným vydáním velké problémy.

příloha_ovladnete_sva_data

Nový šestitýdenní vývojový cyklus má Mozille umožnit vydávat funkce hned, jakmile fungují správně. Pokud se jim nepovede dotáhnout funkci do takového stavu, její začlenění jednoduše odloží až na další verzi. Mozilla byla několikrát obviněna z toho, že svůj nový plán okopírovala od Googlu, který na podobný systém najel s prohlížečem Chrome jako první.

Také kvůli rychlejšímu vývojovému cyklu obsahuje Firefox 5 docela málo nových funkcí. Ačkoliv Mozilla deklarovala, že přidá více než tisíc různých vylepšení, většinou jde jen o malé opravy a úpravy.

Mezi nejvýznamnější změny patří lepší podpora HTML5 a nová podpora CSS animací. Uživatelské rozhraní je téměř identické s Firefoxem 4. Mozilla se také zbavila přepínače mezi jednotlivými vývojovými kanály. Než aby jej musela složitě udržovat, raději se tohoto nástroje úplně zbavila.

Na rozdíl od čtvrté verze, u které se pozorně sledovalo každé milionté stáhnutí, neměl Firefox 5 žádnou velkou marketingovou kampaň. Mozilla zkrátka přidala několik nových funkcí a opravila různé bezpečnostní nedostatky. Opravná aktualizace je kromě Firefoxu 5 k dispozici také pro Firefox 3.6. Deset z jedenácti chyb hodnotí Mozilla jako kritické. Ve Firefoxu 5 bylo chyb kritických sedm z deseti.

Firefox 5 si je možné stáhnout na oficiálních stránkách Mozilly. Vydání další verze je naplánováno na začátek srpna. Uvidíme, jestli se vývojářům opět podaří dodržet termín.

Byl pro vás článek přínosný?