Hlavní navigace

Na trh přichází Wi-Fi nové generace - 802.11ax

14. 2. 2017

Sdílet

 Autor: © rukanoga - Fotolia.com
Novinka slibuje vyšší rychlost a výkon, naopak úspory by měla přinést v oblasti napájení.

Už v červnu tohoto roku začne Qualcomm s výrobou čipů pro příští generaci Wi-Fi. Staví na rané verzi standardu IEEE 802.11ax a měly by být zárukou až čtyřnásobně vyšších rychlostí a delší životnosti baterií, ačkoliv se počítá s tím, že nový standard nebude oficiálně uznán dřív jak v druhé půli příštího roku.

To ovšem nebrání tomu, aby se některé komponenty, které s ním pracují, začaly vyrábět už před tím. 

Nová generace Wi-Fi – 802.11ax – vychází ze standardu 802.11ac (už schopného gigabitových rychlostí), ovšem přidává několik novinek. Je postavená tak, aby byla výkonnější v obtížnějších podmínkách, kterým uživatelé mohou v reálném světě čelit, jako je například prostředí, v němž se bije několik konkurenčních Wi-Fi sítí či později prostředí s pokročilou LTE či 5G sítí.

Součástí specifikace je využití například vícero antén k rozesílání až dvanácti datových toků současně, pracuje však také s technologiemi ze světa mobilního připojení, včetně třeba řízení provozu připojujícího a odpojujícího zařízení ze sítě efektivně tak, aby si vzájemně nesnižovala výkon.

To je funkce, která podle Qualcommu dokáže snížit spotřebu energie Wi-Fi sítí až o dvě třetiny, přičemž zlepšení by měli zaregistrovat i uživatelé se zařízeními fungujícími na současném standardu 11ac či starším 11n, jestliže budou pracovat v síti 11ax.

příloha_ovladnete_sva_data

Nové čipy typu SoC (System on Chip) od Qualcommu budou celkem dva, s tím, že IPQ8074 je určený především pro podniky a špičkové domácí routery (tedy pro stranu backendu), pro klasické Wi-Fi zařízení pak bude sada QCA6290.

Technologie využívá 2,4- i 5GHz pásmo, přičemž přenosová rychlost by měla dosahovat až 1,8 Gb/s -- zvládat by tak měla například i 4K Ultra HD videostreaming.

Byl pro vás článek přínosný?