Hlavní navigace

Využití umělé inteligence usnadní novinka od Facebooku

11. 12. 2015

Sdílet

 Autor: Facebook
Facebook představil design jednoduchého a výkonného serveru pro využití systémů umělé inteligence (AI). Chce jej nasadit nejen u sebe, ale nabídnout jej i dalším zájemcům.

Je to poprvé, co nabídl komplexní řešení AI i s hardwarem, dosud poskytl zájemcům jen některé programové komponenty AI formou open source. Nový produkt má kódové označení Big Sur a Facebook jej poskytl i organizaci Open Compute Project, kde mohou různé subjekty sdílet design pro nové typy hardwaru.

Novinka využívá především čipy GPU, které se prý pro AI hodí lépe než CPU. Hlavní náplní nového stroje má zatím být rozeznávání obrázků či videa, respektive objektů uvnitř. Systém lze nasadit i na libovolně velkou sadu dat, například kvůli rozeznání spamu nebo podvodů s platebními kartami.

příloha_ovladnete_sva_data

Big Sur obsahuje celkem osm jednotek GPU PCIe (každá s výkonem 300 wattů), přičemž nabízí i široké možnosti správy. Oproti předchozí privátní verzi podobného řešení nabízí dvojnásobný výkon.

Důležité podle Facebooku je, že nepotřebuje žádné speciální chlazení ani jinou specifickou infrastrukturu. Není potřeba tak řešit drahé systémy chlazení, které jsou obvykle se systémy HPC (high performance computers) spojené, často prostřednictvím například cenově náročných kapalin.

Byl pro vás článek přínosný?