Hlavní navigace

Něco si přejte, padá Bitcoin

17. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia © steheap
Včera, 16. Ledna, postihl trh s kryptoměnami velký propad v řádu desítek procent; podle serveru Coinmarketcap a dat za 24 hodin posílila ze 100 největších kryptoměn pouze jedna jediná (Neblio) a kolem nuly se pohybuje další (Tether). Všechny ostatní zaznamenaly vysoký pokles hodnoty, informuje server TechCrunch.

Pokud do kryptoměn investujete, jistě se pro vás nejedná o novinku; propad je tentokrát opravdu masivní napříč téměř všemi digitálními měnami.

Hodnota Bitcoinu klesla pod 12 000 dolarů, poprvé od 4. prosince a významně tak oslabila po dosažení hranice 20 000 dolarů z 16. prosince. Pokles o více než 8 tisíc dolarů během jediného měsíce je, když už nic, fascinující. V době psaní článku činí 24hodinový pokles 20 % hodnoty měny, valná většina ostatních měn rovněž padla o více než 20 procent své hodnoty.

Další populární měna Ethereum spadla o 22 % na jeden tisíc dolarů a pár drobných, zatímco Ripple ukázal 31% propad a cenu 1,25 dolaru za jeden.

Jako u všeho, co se týká kryptoměn není vůbec jasné, co přesně změny vyvolává.

Napovědět mohou nedávné události: Bloomberg včera oznámil, že Čína hodlá zablokovat vlastním uživatelům přístup na mezinárodní bitcoinové směnárny; centrální vláda Číny se rovněž pokouší o vyhnání vlastních těžařů, kteří dle odhadů tvoří světovou majoritu.

Spekuluje se také o regulaci kryptoměn v Jižní Korey, ačkoli dle vyjádření vlády není v plánu celkový zákaz Bitcoinu a obchodování s kryptoměnami.

příloha_ovladnete_sva_data

Ačkoli je propad poměrně drastický, nejde samozřejmě o nic neobvyklého: podobný propad přišel i těšně před Vánoci a většina kryptoměn se do té doby opět zvedla na své původní hodnoty.

Někteří z těch, co finanční trhy sledují pečlivě, očekávají podobný výsledek i tento týden. Bankéři z Wall Street mají totiž obdržet bonusy a očekává se, že mnoho z těchto bonusů poputuje právě do kryptoměn.

Byl pro vás článek přínosný?