Hlavní navigace

Nové funkce přibližují iOS 11 systému macOS

14. 7. 2017

Sdílet

 Autor: © Apple
Apple pokračuje v práci na iPhonech a iPadech, implementace novinek je zase o něco přibližuje laptopům a stolním počítačům. Kupříkladu aplikace Files pomáhají tabletům v praktičnosti a lépe simulují desktopové prostředí, podobně zajímavá je nová dokovací stanice.

Snahy Applu pokračují i s iOS 11, jehož veřejná betaverze vyšla na konci června.

Během deseti let od začátku prodejů prvního iPhonů se iOS nikdy příliš nesnažilo přiblížit desktopovému systému Applu, Mac OS X (nyní MacOS), ale s iOS 11 se tato tradice zdánlivě proměňuje. iOS 11 nabízí některé oblíbené prvky z Maců a převádí je na iPhonu a iPad.

Letos profitují ze změn v mobilním operačním systému především tablety. Vzhledem k propadům prodejů tabletů firmy jde možná o překvapení, nicméně při pohledu na čísla samotná je i tak zaměření na tablety vcelku logické – stále se jich prodá přes 10 milionů za jedno čtvrtletí.

Nová dokovací stanice nabídne více aplikací, pozměněné rozhraní připomíná Mission Control Macu. Funkce pro multitasking přidávají např. možnost rozdělené obrazovky a Slide Over funkci pro práci s více než jednou aplikací zároveň.

Výraznější jsou změny ve způsobu, jakým iPhone a iPad pracují se správou souborů. Po mnoha letech organizování dat a dokumentů v rámci aplikace představuje iOS 11 funkci Files. Nová aplikace umožňuje uživatelům organizovat a vyhledávat dokumenty na zařízeních s iOS na jednom místě. Víceméně jde o zjednodušenou verzi desktopového Finderu.

Stejně jako právě u Finderu mohou Files ukládat dokumenty do složek (nebo složek ve složkách) a pak tyto dokumenty zobrazovat jako ikony nebo seznam a třídit je pomocí metadat typu velikost nebo datum změny. Ve stručnosti – práce je podobná jako v klasickém prohlížeči souborů ve Windows. Samozřejmá je i podpora cloudových služeb jako iCloud Drive nebo Dropbox, v rámci kompatibility s Microsoftem bude podpora zahrnovat i OneDrive a Sharepoint.

iOS 11 bude pro mnohé uživatele vítanou aktualizací, způsob práce se soubory ve starších verzích nebyl všemi oblíben.

Změny pro drag-and-drop (táhnutí a přesunutí souborů) jsou dostupné i na iPhone, hlavní změna je však znát u iPadů. Organizace a přesun souborů je nyní výrazně usnadněná a opět se přibližuje konkurenčním Windows. Přesun obrázků myší přímo do e-mailu nebo přesunutí odkazu ze Safari do Wordu výrazně usnadňuje práci.

Spolu s novinkami v dokovací stanici a Slide Over pohledem se z iPadu stává výrazně užitečnější zařízení, využitelné pro pracovní potřeby.

Kromě funkcí známých z Maců a Windows zařízení však iOS 11 přináší i své vlastní změny. Potěšeni mohou být například uživatelé speciální kreslící tužky Apple Pencil. Podpory se tužka dostala v mnoha aplikacích, použít jde např. v Notes, ale také ve Photos nebo Mailu, kde jde pomocí ní pracovat s fotografiemi, respektive přílohami.

příloha_ovladnete_sva_data

Vzhledem k lepším specifikacím nových iPadů si lze využití zlepšené podpory představit; i díky zvýšené obnovovací frekvenci 120 Hz.

Celkově vzato nový iOS 11 z hlediska funkcí potěšil. Nebojí se čerpat z věcí, které fungují – především na desktopech – ani přinášet vlastní změny. Zdá se, že by Apple konečně zase jednou mohl přijít s výraznou a užitečnou aktualizací.

Byl pro vás článek přínosný?