Hlavní navigace

Nový trend zaměstnanců: Používání vlastních aplikací

15. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © iQoncept - Fotolia.com
Zaměstnanci si do firem už neberou pouze své vlastní smartphony a tablety, ale chtějí ve svém pracovním prostředí využívat i aplikace, na které jsou zvyklí z domova. Je na obzoru nová noční můra pro specialisty IT?

Kromě politiky s názvem BYOD (Bring Your Own Device – používání vlastních zařízení na pracovišti) si odborníci IT ve firmách musejí začít dávat pozor i na nový trend: BYOA (Bring Your Own Apps – používání vlastních aplikací na pracovišti). BYOA propojuje dva nejviditelnější technologické trendy dneška – mobilitu a cloud. Je logické, že spolu se svým zařízením si zaměstnanci do firmy přinesou i své vlastní „veřejné“ (tedy veřejně dostupné) aplikace a specialisté IT si na to budou muset dávat čím dál větší pozor.

Politika BYOD se začala rozmáhat v posledních dvou letech s masivním nástupem chytrých mobilních telefonů a tabletů. Odborníci však podotýkají, že specialisté IT ve firmách často zapomínají na přidružený trend BYOA. Stejně jako u mnoha jiných trendů v oblasti IT, ani u BYOA zatím není jasné, jaké hrozby od něj lze čekat. A jelikož většina organizací zatím nemá žádnou formální politiku pro kontrolu BYOA, správci IT budou muset najít rovnováhu mezi plusy, které BYOA přináší, a hrozbami, které jsou očividné.

S tisíci aplikacemi v telefonech zaměstnanců mají správci IT celou řadu možností, jak k BYOA přistupovat a spravovat je tak, aby ve firmách nevznikly větší problémy. Spoustu specialistů IT určitě napadne zakázat veřejné aplikace u zaměstnanců hned na začátku. Je však plošný zákaz tím správným rozhodnutím? Vzpomeňme si, jak firmy kdysi plošně zakazovaly svým zaměstnancům přístup k internetu a dnes jde o zcela běžnou věc. Odborníci proto radí: zjistěte si toho o aplikacích pracovníků nejprve co nejvíce. Lidé využívají veřejné aplikace z nějakého důvodu a pokud jim je specialisté IT zakáží, měli by jim alespoň některé jejich funkce nahradit.

Základní radou pro správce IT je využít dostupných nástrojů a zálohovat všechna firemní data, ke kterým mají zaměstnanci pomocí svých mobilních zařízení přístup. To samozřejmě nezajistí, že data nebudou nijak zneužita, na druhou stranu však firmy díky zálohování získají jistotu, že i když například cloudová služba, již ten který zaměstnanec využívá, zkolabuje, firemní data nebudou ztracena. Na trhu se také začínají objevovat produkty, které umějí využívat cloudové aplikace, avšak citlivá data ochránit.

S revolucí v oblasti cloudu a mobilních aplikací budou společnosti dozajisté ještě nějaký čas bojovat. Je to nyní na specialistech IT, aby se k tomuto trendu postavili správným způsobem a aplikovali ve svých firmách tu správnou strategii.

Byl pro vás článek přínosný?