Hlavní navigace

IKEA představila chytrý domov ovládaný přes umělou inteligenci

25. 5. 2017

Sdílet

 Autor: IKEA
Švédský nábytkářský gigant proniká na nový trh -- chytré ovládání domácnosti. A slibuje praktičnost a nízkou cenu.

O Google Home či Amazon Echo, systémech pro chytré domácnosti, je slyšet čím dál tím častěji. Pro většinu lidí jde ale pořád o hudbu budoucnosti. Utrácet tisíce korun za chytré žárovky nebo ještě vyšší částky za novou troubu, se běžným smrtelníkům zrovna nechce. Zvlášť, pokud si chtějí hlasové ovládání teprve vyzkoušet...

Na trhu se však nyní objevuje výrazně levnější alternativa. Díky švédskému výrobci IKEA si chytré osvětlení ovladané skrz Google Assistant, Amazon Alexa nebo Siri může doma nainstalovat prakticky každý.

Nábytkářský gigant oznámil výrobu nové řady chytrých světel ovladatelných prostřednictvím už existujících hlasových asistentů. Vydal se přitom cestou maximální úspornosti, základní balíček tak je k dispozici za cenu výrazně nižší, než jakou nabízí konkurence.

IKEA sice není jméno, které člověka napadne jako první při pomyšlení na bezdrátové technologie, v oblasti osvětlení se však pohybuje už léta a lze si tak snadno představit, že začne pronikat do sféry chytrých domácností.

Žárovky pojmenované Tradfri začínají cenově na 12 dolarech, tedy na necelých 300 korunách, přičemž na začátku je třeba investovat 30 dolarů (cca 700 Kč) do brány nezbytné k dálkovému ovládání.

příloha_ovladnete_sva_data

To v současnosti funguje s použitím speciální IKEA aplikace (pro Android a iOS) nebo fyzického ovladače, integrace AI a tedy jmenovaných hlasových asistentů má proběhnout už v průběhu tohoto léta.

Možná nejde o průlom, který by z chytrého osvětlení učinil běžnou věc, rozhodně však jde o vítaný – a hlavně cenově sympatický – přírůstek na trh, o němž většina z nás zatím jen čte.

Byl pro vás článek přínosný?