Hlavní navigace

Pět služeb, které by mohly ohrozit Facebook

6. 7. 2014

Sdílet

 Autor: © ra2 studio - Fotolia.com
Zajímá vás, které sociální sítě kromě těch opravdu velkých – LinkedIn, Twitter a Google+ – mají potenciál podminovat postavení Facebooku? Pak se podívejte na těchto pět vybraných tipů.

Náš partnerský magazín, americký NetworkWorld, přinesl na toto téma analýzu, z nichž mu vyšli následující kandidáti. Jedná se spíše o platformy, ne nutně představují pro Facebook obchodní hrozbu – ostatně 2 z následujících 5 firem už Facebook pro jistotu koupil.

Pinterest
Pinterest má měsíčně 150 milionů unikátních uživatelů. V roce 2010 jej založili Ben Sillbermann, Evan Sharp a Paul Sciarra a jedná se o službu, kde lidé označují věci, které našli na internetu – jako třeba obrázky, zprávy, recepty, oblečení atd. Uživatelé umisťují odkazy na své boardy, kde je mohou třídit a sdílet.
Uživatelé mohou následovat jiné uživatele Pinterestu nebo používat službu k plánování a organizování různých akcí. Stránka sleduje, jaké příspěvky na ni uživatel vkládá a v závislosti na tom mu nabízí obsah, který by se mu mohl líbit.

Tumblr
Tumblr má každý měsíc asi 110 milionů unikátních uživatelů. Služba byla založena v roce 2007 Davidem Karpem, který je v současné době jejím ředitelem. Uživatelé na této stránce mohou sdílet texty, fotografie, odkazy, hudbu či videa. Tumblr tvrdí, že má 182,8 milionů blogů, 83,1 miliardy příspěvků a každý den přibývá 95 milionů nových příspěvků ve třinácti jazycích.

Snapchat
Snapchat je aplikace vyvinutá Reggiem Brownem, Evanem Spiegelem a Robertem Murphym, která je určena na odesílání fotografií. Služba byla spuštěna v roce 2011 jako Picaboo, avšak záhy byla přejmenována na Snapchat. Aplikace má asi 26 milionů uživatelů, kteří denně pošlou 400 milionů zpráv.
Unikátní funkcí Snapchatu je nastavení časového limitu (1–10 sekund), po jehož uplynutí zmizí fotografie z telefonu příjemce.

příloha_ovladnete_sva_data

WhatsApp
WhatsApp byl založen v roce 2009 bývalými zaměstnanci Yahoo Brianem Actonem a Janem Koumem.
WhatsApp propojuje uživatele na více platformách a umožňuje jim posílat obrázky, video a audio. První rok užívání mají uživatelé zdarma, následně platí ročně 0,99 dolaru.
Služba má v současné době měsíčně 450 milionů aktivních uživatelů, každý den je na ní sdíleno 700 milionů fotografií a odesláno deset miliard zpráv.
Zde se Facebook konkurence zřejmě obával natolik, že v dubnu tohoto roku Facebook WhatsUp koupil za obrovskou sumu – 19 miliard dolarů.

Instagram
Služba má asi 85 milionů unikátních měsíčních uživatelů a průměrně je na ní sdíleno 60 milionů fotografií denně. Instagram založili Kevin Systrom a Mike Krieger v roce 2010. Služba je určena ke sdílení fotografií a videí.
Od konkurence se Instagram liší možností aplikovat na fotografie a videa digitální filtry a sdílet tyto výtvory napříč dalšími sociálními sítěmi jako Facebook, Twitter, Tumblr či Flickr.
V roce 2012 byl Instagram koupen Facebookem za miliardu dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?