Hlavní navigace

Pomsta vládě USA a zábavnímu průmyslu za Megaupload

20. 1. 2012

Sdílet

 Autor: © Rob Byron - Fotolia.com
Skupina hackerů Anonymous se mstí za nucené vypnutí webů služby Megaupload - zaútočila na weby ministerstva spravedlnosti, patentního úřadu a hlavních zastánců prosazování autorských práv v internetu.

„Vláda vypíná Megaupload, o 15 minut později vypíná Anonymous weby vlády a zábavního průmyslu,“ objevilo se na Twitteru v účtu využívaném touto hackerskou skupinou.

 

Po chvílio následoval další mikroblogový příspěvek: „Megaupload vypnuli ještě před schválením zákona SOPA. Představte si, co se stane, až ho zavedou. Internet, jak ho známe, skončí. BRAŇTE SE.“ Tento příspěvek odkazuje na návrh zákona na potlačení online pirátství (Stop Online Piracy Act – SOPA), který právě projednává americký kongres.

 

Megaupload.com distribuoval různý digitální obsah včetně hudby a filmů. Ve čtvrtek 19.1.2012 Ministerstvo spravedlnosti USA oznámilo, že obžalovalo sedm lidí, kteří s tímto serverem vědomě spolupracovali, za provozování organizovaného nezákonného podniku odpovědného za celosvětové online pirátství obsahu chráněného autorskými zákony. Ministerstvo spolupracovalo s úřady na Novém Zélandu, které zatkly čtyři ze sedmi obžalovaných.

 

Server je od tohoto vyhlášení nedostupný. Došlo k tomu pouhý den po celostátním protestu proti návrhům zákonů, které mají umožnit důraznější prosazování ochrany autorských práv v internetu. Ty mají lidem sídlícím v USA znemožnit přístup k zahraničním serverům, které budou označeny jako původci pirátského obsahu. Podle odpůrců zákona bude možno vypínat celé weby ještě předtím, než je z porušování autorských práv obviní soud.

 

Podle informací z Twitteru se skupina Anonymous pokoušela zablokovat weby FBI a Bílého domu, tyto servery ale stále fungují. Na určitý čas se jim podařilo vyřadit servery doj.gov, justice.gov, copyright.gov, universalmusic.com, riaa.com, mpaa.org a bmi.com.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Rychlost a snadnost, s jakou byly všechny zmiňované servery zablokovány, ukazuje míru zneužitelnosti internetu. Je vidět, že nezákonné aktivity nedokáže vymýtit žádný zákon, spíš je vytlačí na méně viditelná místa. K útoku byla použita metoda podstrčených odkazů. Po kliknutí na takový odkaz se počítač promění v poslušného robota, který vykonává pokyny tvůrce onoho odkazu. Web lze zablokovat prostým přetížením, ke kterému dojde v důsledku zvýšeného počtu přístupů na stránky. Existují sice nástroje na ochranu před takovými útoky, pokud ale k přístupům dochází z mnoha míst současně, je obrana před takovým útokem obtížnější.

Byl pro vás článek přínosný?