Hlavní navigace

Předinstalovaný malware ve smartphonech je novou zákeřnou hrozbou

19. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Fotolia © Syda Productions
Technologie Check Point Mobile Threat Prevention odhalila závažnou infekci ve 38 zařízeních se systémem Android ve velké telekomunikační společnosti a nadnárodní technologické společnosti. I když to není nic neobvyklého, jeden detail útoků je velmi zajímavý. Ve všech případech nebyl malware stažen do zařízení uživatelem, ale hrozba už byla v zařízení předinstalovaná.

Malware byl v zařízeních ještě předtím, než je uživatelé obdrželi, ale škodlivé aplikace nebyly součástí oficiální ROM dodaném výrobcem a byly přidány až někde během dodavatelského řetězce. V šesti případech byl malware navíc přidán pomocí systémových oprávnění přímo do ROM zařízení, takže hrozba nemohla být odstraněna uživatelem a zařízení muselo být přeflashováno.

Výzkumný tým byl schopen určit, kdy výrobce dokončil instalaci systémových aplikací, kdy byl nainstalován malware a kdy uživatel zařízení dostal.

Ve většině případů objevený předinstalovaný malware na zařízeních kradl informace a generoval zisky ze zobrazování nelegitimní reklamy. V jednom případě se jednalo o mobilní ransomware Slocker. Slocker používá šifrovací algoritmus AES pro zašifrování všech souborů na zařízení a za poskytnutí dešifrovacího klíče požadoval výkupné. Slocker používá pro komunikaci s C&C serverem anonymní síť Tor.

příloha_ovladnete_sva_data

Obecným pravidlem je, že by se uživatelé měli vyhnout riskantním webovým stránkám a měli by stahovat aplikace pouze z oficiálních a důvěryhodných zdrojů. Nicméně jen dodržovat tyto pokyny nestačí. Předinstalovaný malware ohrožuje bezpečnost i těch nejpečlivějších uživatelů. Navíc uživatel, který obdrží zařízení s malwarem, není schopen zaznamenat jakékoliv změny v činnosti přístroje, které se často vyskytují po instalaci malwaru.

Objevení předinstalovaného malwaru vyvolává řadu znepokojivých otázek ohledně mobilní bezpečnosti. Uživatelé mohou dostat zařízení, které obsahuje zadní vrátka nebo je rootované bez jejich vědomí. Pro ochranu před normálním i předinstalovaným malwarem by měli uživatelé používat pokročilá bezpečnostní opatření, která mohou identifikovat a blokovat jakoukoliv anomálii v chování zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?