Hlavní navigace

Přichází alternativa k Wi-Fi, vychází z nelicencovaného LTE

19. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Fotolia © Oleksandr
MulteFire, nová velmi rychlá bezdrátová technologie, představuje „vylepšené LTE“, které však nevyžaduje žádné licencované pásmo. Dokáže se prosadit?

Skupina MulteFire Alliance představila tzv. MulteFire Release 1.0, což je označení pro síť podobnou LTE, která však funguje v nelicencovaných pásmech, podobně jako Wi-Fi. V některých situacích dokonce může posloužit jako alternativa k Wi-Fi, ovšem s vyšší kapacitou, lepším zabezpečením a snáz přístupná.

Díky tomu může být její využití v budoucnu skutečně široké – od kompletně pokrytých domácností, přes stadiony poskytující všem fanouškům rychlý a spolehlivý bezdrátový přístup k internetu až třeba po důlní šachtu, v níž je potřeba bezdrátového spojení a kde je LTE efektivnější než Wi-Fi.

Na její uvedení do širšího provozu si však ještě nějakou dobu počkáme. Očekává se, že nelicencovaná a nově sdílená pásma budou při pokračujícím rozvoji mobilních služeb, včetně 5G, naprosto zásadní, jelikož více pásem znamená vyšší kapacitu.

Poskytovatelé už v současnosti rozšiřují LTE nad rámec vlastních licencovaných frekvencí, aby nelicencovanými a sdílenými pásmy získaly výhodu, což už v minulosti vyvolalo kontroverze kolem LTE-U a jeho koexistence s frekvencemi Wi-Fi. MulteFire však pracuje bez jakýchkoliv licencovaných frekvencí, takže ji bude moct využívat skutečně každý.

„MulteFire je skutečným příslibem zacílení na zcela nové publikum,“ komentuje analytik Peter Jarich ze společnosti Current Analysis. Vydání verze 1.0 je přitom jasným znamením, že vývojáři postupují vpřed.

Detailního představení se dočká příští měsíc na veletrhu Mobile World Congress. A skupina má silné zázemí. Svou práci zahájila v rámci Qualcommu, nynější Alliance však zahrnuje velké hráče jako jsou Intel, Nokia, Ericsson, Cisco Systems, Huawei nebo třeba poskytovatel bezdrátových sítí Ruckus Wireless, který, mimochodem, loni oznámil rozvoj jiného z LTE vycházejícího systému OpenG, který by měl být do budoucna s MulteFire kompatibilní.  

příloha_ovladnete_sva_data

A zatímco LTE-U byla popotahována kvůli možnému konfliktu s Wi-Fi, v případě MulteFire něco takového nejspíš nehrozí. Alliance předpokládá, že certifikační posvěcení na svůj projekt získá někdy během léta, v druhé půli roku by tak mohla zahájit zkušební provoz.

Většina firem ale nemá zkušenosti s LTE, takže se dá očekávat, že první nasazení MulteFire půjdou přes různé integrátory, přičemž Wi-Fi zůstane i nadále hlavně ekonomickou a snadno implementovatelnou volbou.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku