Hlavní navigace

Projekt Ara: modulárním telefonům za 50 dolarů

2. 3. 2014

Sdílet

 Autor: © phonebloks.com
Google na duben ohlásil developerskou konferenci věnovanou pouze platformě modulárního telefonu Ara.

29. ledna vyšla zpráva, že Google se rozhodl prodat Motorolu, jedinou jeho část věnující se výrobě telefonů, čínskému gigantu Lenovo. Motorola tak uvnitř Googlu setrvala pouhé dva roky. Jak se ale ukazuje, není to úplný konec. Nejenže si Google ponechává naprostou většinu patentového portfolia, týkající se ho především mobilních technologií, ale zůstává i jedna málo viditelná část Motoroly – skupina pro pokročilé technologie a projekty (ATAP – Advanced technoly and projects).

V současnosti ji vede Regina Duganová, dřívější ředitelka pověstné agentury DARPA (která se v rámci amerického ministerstva obrany věnuje rozsáhlým výzkumným projektům, které vedly například ke vzniku internetu či satelitní navigace). ATAP se snaží o podobné převratné myšlenky v oblasti mobilních zařízení a není zase tak velkým překvapením, že s koupí jejích tajemství Lenovo nikdy nemohlo počítat. Uvnitř Googlu mimochodem existuje ještě jedno podobné oddělení, skupina Google X, která nyní pracuje například na Google Glass a autonomních automobilech, internet poskytovaný pomocí balonů apod.

Jednou z ohlášených iniciativ skupiny ATAP je projekt Ara, který byl poprvé na veřejnosti zmíněn na konci října minulého roku, ale za definitivní potvrzení toho, že je míněn vážně, můžeme považovat teprve developerskou konferenci, která byla právě ohlášena na 15-16. dubna 2014. Ara se snaží o novou architekturu chytrých telefonů, na základě vyměnitelných funkčních modulů, ze kterých by se výsledné zařízení skládalo podle potřeb a chuti zákazníka.

Postupně se objevují i detailnější informace, tyto telefony by měly začínat na 50 dolarech (první vývojářský model označovaný jako The Gray Phone v této cenové relaci obsahuje procesor, displej a modul Wi-Fi), samozřejmě s každým modulem či schopnější verzí modulu cena rychle poroste. V předvedených prototypech je základní kostra telefonu postavená na jedné záložní baterii a sběrnici propojující jednotlivé bloky. Baterie je určena pouze jako rezerva, jedním z modulů musí být i plnohodnotná baterie. Vlastní sběrnice zvládá přenosové rychlosti 10 gigabitů za sekundu pro každý blok zařízení.

příloha_ovladnete_sva_data

Google očekává, že brzy vznikne nový ekosystém výrobců hardwarových modulů, z nichž řada bude zřejmě vznikat pomocí technologií 3D tisků – ostatně první prototypy pouzder pro platformu Ara jsou již takto vyráběny. Od vývojářské konference, která se odehraje za měsíc a půl v Silicon Valley v budově Muzea historie, můžeme očekávat příval dalších informací a prototypů.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku