Hlavní navigace

Rodí se zcela nová Wi-Fi – energeticky úspornější a s větším dosahem

6. 1. 2016

Sdílet

 Autor: fotolia
Zcela novou verzi bezdrátové sítě, která by měla sloužit pro potřeby především zařízení internetu věcí, představila Wi-Fi Alliance. Jde o technologii Wi-Fi HaLow, jež nabídne mimo jiné vysokou energetickou účinnost i vyšší dosah signálu.

Wi-Fi HaLow vychází ze specifikací IEEE 802.11ah a podle tvůrců by se v následujících letech mohla uplatnit pro celou řadu nasazení --počínaje chytrými domácnostmi, nositelnou elektronikou a konče tzv. chytrými městy či automobily s přístupem na internet.

Ve všech těchto případech totiž existuje tisíce senzorů, které se připojují na přístupové body Wi-Fi.

Wi-Fi Alliance, jejímiž členy je zhruba 700 organizací, očekává, že by se certifikační proces pro produkty s Wi-Fi HaLow mohl rozeběhnout už za dva roky. Dá se ale předpokládat, že první produkty podporující tuto technologii mohly na trhu objevit dříve.

Z technického hlediska Wi-Fi HaLow běží v nelicencovaném pásmu pod 1 GHz (standardní Wi-Fi využívá pásma 2,4, respektive 5 GHz), což umožní signálu lépe procházet zdmi či jinými bariérami. Také dosah se by se zvýšil, a to až na jeden kilometr, což je přibližně dvojnásobek toho, co nabízí běžné Wi-Fi.

Daní za nižší energetické nároky a lepší propustnost přes zdi ale bude samozřejmě nižší přenosová rychlost. Experti očekávají, že první varianty budou podporovat nejvýše 18 Mb/s, nejnižší rychlost pak 150 kb/s dosažená přes 1MHz kanál. Aby se dalo využít oněch 18 Mb/s, musí se využívat kanál o šířce 4 MHz.

V průběhu času se pak počítá s vyšší datovou propustností, až 78 Mb/s, ale přes 16MHz kanál, Wi-Fi Alliance ale podle svých slov bude zpočátku certifikovat pouze zařízení s podporou 4MHz kanálů.

Právě nižší energetické nároky s menší rychlostí mohou být zajímavé pro mnoho systémů, které pracují na odlehlých místech, často napájené pomocí baterie, a posílají příležitostně jen malé objemy dat. U řešení využívající například HD video nebo datově intenzivní aplikace se novinka pravděpodobně neuplatní.

"Wi-Fi HaLow se může uplatnit jak ve spotřebitelském, tak podnikovém segmentu,“ tvrdí Kevin Robinson, vicepresident marketingu ve Wi-Fi Alliance a dodává: „Díky této technologii budeme moci vidět zařízení, které bez zásahu údržby dokážou pracovat na baterie měsíce či roky.

Nové přístupové body Wi-Fi budou muset podporovat pásma jak 900 MHz, tak 2,4 a 5 GHz. Takže to znamená upgrade těch existujících. Podle Robinson pro mnoho uživatelů to bude součástí standardní modernizace jejich komunikačních prostředků.  

příloha_ovladnete_sva_data

Další výhodou Wi-Fi HaLow je to, že vývojáři nebudou pracovat s novou technologii, pouze s aktualizovaným Wi-Fi, což usnadní implementace i vytváření nových aplikací (zásady jako zabezpečení, kooperace, nastavování zůstanou v podstatě zachované).

"HaLow bude vůči vývojářům velmi přátelská,“ uzavírá Robinson.

Byl pro vás článek přínosný?