Hlavní navigace

Samsung Galaxy S5: První postřehy

14. 4. 2014

Sdílet

 Autor: © Samsung
Samsung se snaží v nesprávných oblastech, nedotahuje design a zanedbává uživatelskou příjemnost.

Nejnovější vlaková loď Samsungu je konečně k dispozici. Má firmě zajistit vysoké prodeje, něco, kde předchozí model S4 zase až tak neuspokojil. S5 je vzhledově prakticky totožný s S4, možná dokonce o něco horší – při nepatrně větší uhlopříčce (5,1 proti dřívějším 4,99 palcům) bije do očí větší rámeček. Obrazovka je AMOLED o rozlišení 1080p nepatří k tomu nejlepšímu, co je k dispozici. Určitě se vylepšil jas a čitelnost na slunci, již tradiční slabina technologie AMOLED.

Zásadní novinkou je snímač otisků prstů v podobě tlačítka Domů. Samozřejmě už nic nemůže změnit na faktu, že Apple toto přinesl jako první – a jak se zdá – výrazně lépe propracované. Zatímco snímač Apple je celoplošný, prst stačí přitisknout, u Samsungu jde o klasický „protahovací štěrbinový“ senzor – to bohužel znamená, že je silně citlivý na úhel pohybu prstu a během odemykání musíte použít obě ruce. To je zcela zásadní mínus, což drobné pozitivní body, jako že jsou jeho služby přes API dostupné pro aplikace třetích stran, již nezachrání. Nicméně na tom ve skutečnosti nezáleží, protože bezpečnost těchto zařízení, včetně Apple, je minimální.

Novinkou těla S5 je především její odolnost vůči vodě stupně IP67, nemůžeme ovšem očekávat zázraky, zejména v případě, že nezavřeme ucpávkou rozměrný port USB 3.0. Samsung do něj dokonce umístil senzor detekující pozici víčka a upozorňuje na jeho otevření. USB 3.0 na vás přestane dělat dojem v okamžiku, kdy ho zkusíte používat. Protože jeho velmi rychlé přenosy mají rušit datovou konektivitu a mobil přestane být schopen přijímat hovory, je „USB 3.0 mode“ běžně vypnutý, musíte ho zapnout v nastaveních a sám se opět po 10 minutách vypne (u Note 3 dokonce po 4 minutách).

Jednou z desítek chytrých nových funkcí telefonu je snímač tepu srdce, zřejmě identický s tím v chytrých hodinkách Gear. V nich má ovšem smysl, tady je umístěn pod ploškou na zádech telefonu, vedle blesku a musíte na něm 5 sekund podržet prst – tohle zaručeně nikdo v posilovně používat nebude, tím spíš, že musíte nejdřív spustit speciální aplikaci. Co se týká přesnosti, je omezená především krátkým snímacím oknem. Podle zkušenosti jsou pro spolehlivý výsledek potřeba 2–3 pokusy.

Samsung je známý svým nekonzistentním přístupem k softwaru a řadu uživatelů především tabletu často vede k volbě jiného výrobce. TouchWiz přepíná mezi minimálně třemi vzhledy, každý z nich vypadá jako rozhraní jiného mobilu jiné éry. Částečně je to způsobeno provázaností firem různými smlouvami, například aplikace Google musí Samsung přibalovat (také řada věcí, od prohlížeče po hlasové ovládání, je na mobilu dvakrát nebo třikrát), ale nesmí měnit jejich vzhled.

příloha_ovladnete_sva_data

Galaxy S5 samozřejmě prošel modernizací po hardwarové stránce, samozřejmostí je – prozatím – nejrychlejší procesor, modul Wi-Fi s dvojitou anténou, který má teoretickou rychlost zvednutou až na 867 Mb/s. Z telefonu ale hodně čiší, jak se Samsung zaměřil na blýskavé módní funkce, které jsou málokdy reálně použitelné. Z těch, co jsme ještě nezmínili, je například vylepšení 16megapixelový fotoaparát s řadou nových funkcí jako je hybridní automatické ostření, které mohou zážitek z focení o něco vylepšit. Na druhé straně „selektivní ostření“ je ve skutečnosti „selektivní rozmazání“ – které uživateli umožní rozmazat jisté části fotky, takže ty zbývající budou zvýrazně svou „ostrostí“.

 

Byl pro vás článek přínosný?