Hlavní navigace

Sítě 4G: Příchod zcela nových služeb se blíží

20. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © Photo-K - Fotolia.com
Nově implementovaný software pro mobilní sítě dovolí operátorům zavést zcela nové mobilní služby.

Mobilní operátoři v posledních měsících rychle nasazují nový software označovaný jako EPC (Evolved Packet Core). Poskytne jim větší kontrolu nad kvalitou služby, ale také nové nástroje pro měření využití datových služeb. EPC představuje novou generaci softwaru pro řízení všech typů mobilních datových relací. Tento software je nutný pro technologie LTE a 4G, které zvolila většina operátorů po celém světě.

Raketový nárůst implementací
Roční výdaje na EPC vzrostou v příštích šesti letech více než desetinásobně z přibližně 200 milionů dolarů v roce 2011 na 3 miliardy dolarů v roce 2016. Uvádí to výzkumná společnost Dell'Oro Group ve své nejnovější zprávě.

„I v roce 2016 bude tvořit EPC pouze polovinu všech výdajů na páteřní paketové technologie. Další  tři miliardy dolarů poputují do odpovídajících řešení postavených na architektuře sítí 3G a 2G,“ tvrdí Chris DePuy, analytik společnosti Dell'Oro.

Celkové výdaje na paketové technologie se v období následujících pěti let přibližně zdvojnásobí ze 2,9 miliardy dolarů v roce 2011. Růst bude pravděpodobně výhodný pro současné velké dodavatele jádra mobilních sítí, jako jsou společnosti Ericsson, Huawei Technologies nebo Cisco Systems, uvádí ve zprávě Dell'Oro.

Software EPC by však mohl změnit typy služeb poskytované mobilním uživatelům a stejně tak i jejich měsíční účty. I když operátoři nemusí využít všechny možnosti EPC, nový software jim poskytuje několik nástrojů pro jemné doladění výkonu sítě.

Paketové jádro je součástí mobilní sítě, která řídí datové pakety přijímané z bezdrátové sítě z telefonů uživatelů a odesílané zpět. EPC lze implementovat na směrovačích a serverech, které již operátoři dnes ve svých jádrech používají, dodává DePuy.

Využívá však výhody skutečnosti, že je LTE zcela založeno na protokolu IP (Internet Protocol) bez nutnosti využívat řešení přepínaných okruhů, které jsou naopak nutné pro sítě 3G a starší v rámci hlasových hovorů.

Co zahrnuje EPC?
EPC tvoří komponenty: MME (Mobile Management Entity), která kontroluje oprávnění pro použití sítě, brány P (Packet Node) Gateway a S (Services) Gateway, což jsou  inteligentní směrovače pro zpracování různých datových proudů, a konečně PCRF (Packet Core Routing Function), tedy software zasílající zprávy mezi MME a gatewayemi a zároveň komunikující se zúčtovacími systémy.

Nové paketové jádro by podle tvrzení tvůrců mělo zjednodušit sítě a umožnit mobilním operátorům rychleji nasadit nové služby. Také jim může pomoci rozlišovat aplikace pomocí priorit. V rámci PCRF lze například přiřadit aplikacím devět různých tříd služeb a čtyři z nich mohou zaručit výkon aplikace nehledě na aktuální stupeň sdílení sítě.


Klíčovou výhodou EPC pro operátory je schopnost nasadit technologii VoLTE (Voice over LTE, hlas realizovaný přes síť LTE), což je jediný způsob, jak v nových paketově založených sítích zpracovat hlasová volání.

VoLTE lze sice použít pro hlasová volání s lepší kvalitou zvuku, ale výhody pro operátory spočívají v něčem úplně jiném. Mimo jiné jim například umožní použít současné 3G spektrum pro 4G síť, a lépe tak využít své omezené prostředky.

„VoLTE také může pomoci operátorům integrovat hlas s dalšími aplikacemi, jako jsou instantní zprávy, nebo nabízet třídu služeb nazývanou RCS (Rich Communications Services),“ prohlašuje DePuy.

Uživatel by tak mohl provést videohovor se svým protějškem a současně si v rámci stejné relace vyměnit kontaktní informace a údaje o současné poloze. Operátor by mohl takovou službu nabízet pro všechny jím prodávané telefony nezávisle na výrobci a používaném operačním systému.

EPC také může pomoci mobilním operátorům konkurovat dalším poskytovatelům služeb. Třeba jim umožňuje využít své znalosti kvality účastnického připojení ke zlepšení provozu vlastní služby přes takové spojení, a to pomocí stanovení priority nebo jiných mechanismů, dodává DePuy.

„To je něco, co poskytovatelé aplikací třetích stran, jako jsou Google nebo Skype, nemohou nikdy udělat. Jako strana stojící mimo infrastrukturu mobilní sítě nevíte, kdy služba běží, ani neznáte přesný stav spojení,“ popisuje DePuy.

Operátoři jsou tak podle něj jediní, kdo spojení vytvářejí a mohou sledovat jeho kvalitu. Lepší služby tohoto charakteru mohou providerům navíc přinést nový druh poplatků a podobně.

„Potenciální nevýhodou je, že každý typ komunikace realizovaný uživateli přes bezdrátové sítě může být měřen a účastníci by za použití určitých aplikací mohli platit více,“ upozorňuje DePuy.

Pomocí PCRF by tak operátoři mohli uživatelům své sítě poskytnout vyšší síťovou prioritu za vyšší tarif, tvrdí analytici. Tento software jim také umožňuje třeba upřednostnit aplikace třetích stran před ostatními a účtovat za toto privilegium poplatky samotným poskytovatelům softwaru.

Byl pro vás článek přínosný?